Privreda

Akcije Malezija erlajnza pale 13 odsto

Akcije Malezija erlajnza pale 13 odsto
Akcije Malezija erlajnza pale 13 odsto

Akcije kompanije Malezija erlajns, čiji se avion srušio u Ukrajini, pale su jutros na berzi u Kuala Lumpuru 13 odsto, objavila je agencija Blumberg.

Od početka godine akcije kompanije, koja je već izgubila jedan avion ove godine, pojeftinile su 37 odsto.

Malezija erlajnz je od početka 2011. godine zabilježio gubitke od 4,57 milijardi ringita (1,4 milijarde dolara), a prošla godina je za kompaniju takođe bila neprofitabilna.

Nacionalni malezijski državni fond Kazanah Nasional je u junu ukazao na neophodnost restrukturalizacije kompanije u cilju poboljšanja njenog finansijskog položaja. Analitičari smatraju da sada kompaniji predstoji mnogo složeniji posao da povrati ugled u očima putnika.

Na vijest o nesreći malezijskog aviona danas su u padu i akcije drugih avioprevozinika. Tako su akcije Kataj Pacifik ervejza (Cathay Pacific Airways) izgubile 1,4 odsto, Er Čajna, 1,3,  a pojeftinile su i akcije američkih aviokompanija.

Nestanak aviona MH370 Malezija erlajna u martu, u kom je  većina putnika bila građani Kine, dovelo je do poziva te zemlje na bojkot malezijske kompanije čija je reputacija bila podrivena. Olupine putničkog aviona do sada nisu nađene.

Avion koji se juče srušio i u kom je poginulo svih  298 putnika i članova posade, bio je osiguran na 97,3 miliona dolara. Pul osiguravajućih društvara predvodi kompanija Alijanc SE (Allianz). Šef pula osiguravajućih društava koji osiguravaju od rizika u vezi sa vojnim dejstima i terorizmom je Atrijum andervrajting grupa (Atrium Underwriting Group).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije