Privreda

Aktima protiv nelegalnog prevoza

Aktima protiv nelegalnog prevoza
Aktima protiv nelegalnog prevoza

ISTOČNO SARAJEVO - Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske pokušava da animira predstavnike jedinica lokalne samouprave da na svom području donesu akte s ciljem suzbijanja nelegalnog prevoza i u vezi sa drugim pitanjima iz drumskog saobraćaja, izjavila je pomoćnik ministra za resor drumskog saobraćaja Nataša Kostić.

Kostićeva je u Istočnom Sarajevu, gdje se održava sastanak sa predstavnicima 15 opština, Udruženjem prevoznika pri Privrednoj komori Srpske i Republičkog saobraćajnog inspektora, rekla novinarima da je problem nelegalnog prevoza, koji je isti u cijeloj Srpskoj, iz više razloga veoma složeno pitanje za rješavanje.

"Nelegalni prevoz se pojavljuje tamo gdje nema organizovanog javnog prevoza, gdje ga ima, a nije adekvatan kvalitet usluga, gdje se ne mogu održati neke linije i gdje rade potpuno neregistrovani ljudi. Imamo i ljude koji su registrovani, ali rade suprotno zakonu, pa su na određen način nelojalna konkurencija onima koji rade u skladu sa zakonom", navela je Kostićeva.

Ona je istakla da je nelegalan prevoz u ekspanziji, te da ga Ministarstvo brojnim planskim aktivnostima nastoji svesti na podnošljivu mjeru.

"U našem zakonu jasno je rečeno da se nelegalni prevoznici mogu identifikovati. Ukoliko rade bez odobrenja, oni u prvom pokušaju mogu biti novčano kažnjeni od 3.000 do 5.000 KM, a u drugom skidanjem tablica i oduzimanjem vozila do okončanja postupka", rekla je Kostićeva.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno komunalne poslove Nebojša DŽebo smatra da problem u ovoj oblasti donose i zakonski akti, koji su nesavršeni, te da je data mala dimenzija ljudskom potencijalu u sektoru nadzora.

"Zakonski akti nisu u nadležnosti lokalnih zajednica, nego u nadležnosti ministarstava i Vlade. Kao problem, mi uočavamo elemente nadzora. Prvi je dat komunalnoj policiji, drugi opštinskoj inspekciji, a u šest opština u sastavu grada imamo samo jednog saobraćajnog inspektora. Treći nivo nadzora je Republička inspekcija koja na cijelom ovom prostoru takođe ima samo jednog inspektora", naveo je Džebo.

Sekretar za saobraćaj i veze pri Privrednoj komori Republike Srpske Dragoslav Mihajlović rekao je da su početkom godine intenzivirali aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prevoza, po zaključku koji je Vlada Republike Srpske donijela 2012. godine.

"Razlog za to bila je petominutna obustava kojom je Udruženje saobraćaja i veza Republike Srpske pokazalo nezadovoljstvo radom inspekcijskih i drugih organa koji treba da sankcionišu nelegalni prevoz. Obustava je bila i u Federaciji BiH, što govori da je ova negativna pojava toliko eskalirala da su prevoznici preduzeli krajnju mjeru", naglasio je Mihajlović.

On je rekao da će na narednom sastanku, u organizaciji Udruženja međunarodnog i međuentitetskog prevoza putnika, koji će biti održan u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, prevoznici iz cijele BiH vjerovatno posegnuti za nekim drastičnijim mjerama kada je riječ o nelegalnom prevozu.

"Situacija u Sarajevsko-romanijskoj regiji po ovom pitanju je simpatična iz milion razloga. Putnici prelaze međuentitetsku granicu, a da bi se registrovala bilo kakva međuentitetska linija nadležno je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH", naveo je Mihajlović.

On je istakao da Savjet ministara BiH i resorno ministarstvo u proteklom periodu nisu ništa učinili na usklađivanju međuentitetskih autobuskih linija da bi olakšali "sliku" o pitanju entitetskog prevoza.

Glavni Republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković rekao je da u opštinama u Republici Srpskoj rade 23 saobraćajna inspektora, što je veoma malo polazeći od činjenice da oni rade nadzor javnih puteva od lokalnog značaja, te lokalni autobuski i taksi prevoz.

"U Istočnom Sarajevu, te Rudom, Čajniču i Rogatici imamo po jednog inspektora, a do Trebinja nema nijednog. Pokušavamo da animiramo komunalnu policiju u dijelu akata koje uređuje opština", naveo je Drašković.

On je naglasio da nelegalni prevoz u Republici Srpskoj nije dramatičan, a da je problem u Istočnom Sarajevu više izražen u pomanjkanju putnika i loše funkcije autobuskih preduzeća koja su u krizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije