Privreda

Alpos ugasio pogone, radnici poslati kućama

Alpos ugasio pogone, radnici poslati kućama
Alpos ugasio pogone, radnici poslati kućama

PRNJAVOR - Fabrika cijevi "Alpos" iz Prnjavora ugasila je pogone i stotinak radnika poslala kući do konačnog rješenja sudbine preduzeća opterećenog dugovima i dubiozom njegovog istoimenog vlasnika iz Slovenije.

Predstavnici Sindikalne organizacije "Alposa" su u razgovoru s načelnikom opštine Prnjavor Darkom Tomašem ukazali na probleme u tom kolektivu kojem prijeti stečaj, zbog čega radnici kao izlaz iz postojeće situacije vide promjenu vlasnika ili raskidanje privatizacionog ugovora.

Zdravko Vasić, predsjednik Sindikata "Alposa", kazao je da su radnici ogorčeni na vlasnike fabrike iz Šentjura u Sloveniji, jer su podigli velike hipotekarne kredite koje nisu u mogućnosti da otplate.

"Raspolažemo sa malo informacija, ali one ukazuju da je iz fabrike iznesena gotovina i da je hipotekarno opterećena. Radnike je strah da će izgubiti posao", istakao je Vasić.

Posrnuće bivše prnjavorske fabrike "Unis", privatizovane od slovenačkog "Alposa" sredinom 2004. godine, počelo je prije nekoliko godina pokretanjem predstečajnog postupka njegovog prezaduženog vlasnika. Taj postupak u Sloveniji je privremeno prekinut, ali je, ipak, sve izvjesnije da će slovenačke banke, kao povjerioci, zapečatiti sudbinu kompanije koja je donedevno važila za jednog od najvećih evropskih proizvođača šavnih cijevi sa firmama kćerkama u RS, Srbiji i Poljskoj, ukupnog kapaciteta 200.000 tona.

Sve to se odrazilo i na prnjavorski "Alpos", koji je prije godinu i po dana zaustavio proizvodnju metalnog namještaja, da bi prije dva mjeseca situacija eskalirala gašenjem proizvodnje cijevi. Prema informacijama iz fabričkog sindikata, preduzeće je život jedva održavalo kroz uslužne poslove prerade za firme "Evrometali" iz Doboja i "Bob" iz Banjaluke.

"Alpos" je u prvom polugodištu ostvario prihod od 1,7 miliona KM, što je za 66 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Polugodišnji finansijski gubitak takođe je 1,7 miliona KM, dok su dugovi fabrike, zaključno sa krajem minule godine, premašili 13,5 miliona KM, od čega se dvije trećine odnosi na kratkoročne kredite.

"Posla više nema, svi ugovori su ubustavljeni niti ima repromaterijala za proizvodnju, zbog čega se radnici boje najgoreg", ukazuje Vasić.

Komentar direktora "Alposa" iz Prnjavora Miroslava Ignjatića u petak nismo uspjeli dobiti, jer mu je mobilni bio isključen, dok se na telefone u kancelariji niko nije javljao.

U Sindikatu prnjavorske fabrike strahuju da bi preduzeće moglo krenuti putem "Alposa" u Aleksincu, u Srbiji, koja je na zahtjev te opštine i u dogovoru s radnicima podnijela prijedlog za pokretanje stečaja. Kao razlog navedena je želja da se preduprijedi da taj postupak ne pokrene slovenački vlasnik, jer bi aleksinački "Alpos" u tom slučaju, navodno, bio samo dio stečajne mase i stečaj bi se vodio pred slovenačkim sudom.

Zakoni RS, međutim, ne dozvoljavaju takvu opciju, jer se stečaj u preduzeću u RS uvodi samo ako nadležni privredni sud u RS ocijeni da su se za to stekli uslovi, nezavisno od dešavanja u matičnoj kompaniji u inostranstvu.

Obaveze iz privatizacije

Slovenački "Alpos" je ugovor o kupovini 65 odsto državnog kapitala fabrike "Unis" iz Prnjavora za 1,45 miliona KM potpisao s tadašnjom Direkcijom za privatizaciju RS 2. jula 2004.

Slovenci su se ugovorom obavezali da će pet godina zadržati djelatnost fabrike cijevi (do 2009), zatim, do 2006. investirati 11,75 miliona KM, te zaposliti 87 radnika.

U Sindikatu "Alposa" kažu da je sve "na papiru" ispoštovano, ali da im nije jasno kako su nadležne institucije RS mogle dozvoliti da se na ime investicija u fabriku instaliraju mašine stare četrdesetak godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije