Privreda

"Aluminij" grca u dugovima

"Aluminij" grca u dugovima
"Aluminij" grca u dugovima

MOSTAR - Kompanija "Aluminij" iz Mostara na kraju prošle godine imala je dug od 213,8 miliona KM, što uključuje oko 120,8 miliona KM duga prema "Elektroprivredi" HZHB i 67,3 miliona KM duga prema kreditnim institucijama, navodi se u izvještaju o analizi poslovanja koji je ova kompanija naručila od revizorske kuće "KPMG".

U izvještaju dostavljenom Upravi kompanije konstatuje se da u 2015. godini dospijeva dodatnih 111 miliona KM duga i da je poslovanje "Aluminija" neefikasno i neprofitabilno, odnosno da je kompanija prezadužena i da nije u mogućnosti vraćati dospjele finansijske obaveze. 

"Usljed manjka sredstava za održavanje proizvodnih pogona i kapitalnih ulaganja, Društvo je suočeno s kontinuiranim smanjenjem proizvodnih kapaciteta. To se posebno reflektuje na broj aktivnih elektrolitskih ćelija /ključnih u procesu proizvodnje aluminijuma/, jer je tokom posljednje tri godine isključeno 55 ćelija ili 20 odsto kapaciteta, što je uticalo na ekvivalentno smanjenje proizvodnog kapaciteta", ističe se u izvještaju. 

"Aluminij" bi za dovođenje postojećeg kapaciteta proizvodnje na nivo iz 2011. godine trebalo da uloži dodatnih 15 miliona KM za održavanje ili minimalno šest do osam miliona KM kako ne bi bio doveden u pitanje plan za 2015. godinu, prenosi portal "Kliks". 

U revizorskom izvještaju navedeno je da je, u okviru trenutnog poslovnog modela i budžeta poslovanja za 2015. godinu, "Aluminij" prezadužen i da nije u mogućnosti da finansira oko 111 miliona KM obaveza koje će dospjeti u 2015. godine, te da neće moći finansirati ni neophodna ulaganja u održavanje proizvodnih kapaciteta od oko 22 miliona KM. 

"Aluminij" je 2013/14. godine poslovao s negativnom bruto maržom što znači da iz prodajnih cijena aluminijuma nije uspijevao pokriti ni proizvodne troškove. Takvo poslovanje dovelo je do gubitka od 123 miliona KM. 

"KMPG" navodi da je "Aluminij" u periodu 2013/14. ugovarao prodajne premije na nivoima koji su bili ispod tržišnih, te da je na troškove 849 zaposlenih, čija je prosječna plata 2.454 KM u 2014. godini izdvojeno 34,6 miliona KM. 

Tokom 2013/14. godine "Aluminij" je finansirao operativno poslovanje odgađanjem plaćanja obaveza prema dobavljačima, prije svega prema "Elektroprivredi HZHB", i to za isporuku električne energije. 

Mostarska kompanija, osim "Elektroprivredi HZHB", dužna je i 24,2 miliona KM Unikredit banci, 16,7 miliona KM VestLM banci, 11,8 miliona KM Rajfajzen banci, 8,6 miliona KM Hipo Alpe Adria banci, četiri miliona KM Razvojnoj banci Federacije BiH i dva miliona KM Intesa Sanpaolo banci. 

U vlasničkoj strukturi Kompanije sa po 44 odsto učestvuju Vlada Federacije BiH i mali dioničari, te sa 12 odsto Vlada Hrvatske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije