Privreda

Američki fond i EBRD kupili Hypo banku

Američki fond i EBRD kupili Hypo banku
Američki fond i EBRD kupili Hypo banku

BANJALUKA - Hypo Alpe-Adria-Bank International AG (HBInt.) donijela je načelnu odluku o prodaji svih akcija u Hypo SEE Holdingu AG - mreži iz jugoistočne Evrope u kojoj posluje, američkom investicionom fondu "Advent International" i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Ova odluka je rezultat konačne odluke Republike Austrije kao vlasnika, i odobrenja od strane uprava kupaca "Advent Internationala" i EBRD-a.

"Ugovorna dokumentacija stupiće na snagu nakon što je Republika Austrija, kao vlasnik, pregleda i po ispunjenju daljih uslova za sklapanje transakcije", saopšteno je iz ove banke i dodato da su se uključene strane prvobitno usaglasile da prodajnu cijenu drže u tajnosti.

Inače, mreža banaka iz jugoistočne Evrope (JIE) obuhvata vlasničke udjele u šest banaka koje posluju u pet zemalja JIE i to u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, s ukupnim bilansom stanja od oko 8,4 milijarde evra, 245 poslovnica i 1,15 miliona klijenata.

Herbert Valter, predsjednik Nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank Internationala, pozdravio je prodaju i istakao da je Hypo Alpe-Adria imala nekoliko ponuda za svoju mrežu banaka u JIE.

"To nam govori da strani investitori nastavljaju da uvažavaju, tj. vrednuju ulogu koju Hypo Alpe-Adria ima na Balkanu, kao vodećeg pružaoca finansijskih usluga. Uprave banaka su vodile intenzivne pregovore do posljednjeg trenutka. Sposobnost i strategija nastavljanja uspješnog vođenja poslovanja ove mreže predstavljale su ključni kriterijum za donošenje ovakve odluke. Uspješnom prodajom budući izgledi za ovu banku i njeno poslovanje putem mreže u JIE, a time i za 3.900 zaposlenih u poslovnicama u ovom regionu, ostaće netaknuti", rekao je on.

Istovremeno, Hypo Alpe-Adria-Bank International je navela da je voljna održavati svoje linije refinansiranja, što je dovelo do toga da se u toku procesa prodaje pokaže snažna volja za pronalaskom ozbiljnog kupca. Valter je istakao da smatraju da je konzorcijum "Advent Internationala" i EBRD-a privlačna kombinacija.

"Konzorcijum nudi veoma privlačnu kombinaciju iskustva i znanja na polju tržišta kapitala kada je riječ o tržištu istočne Evrope. Istovremeno, smatramo da je konzorcijum dobar i zdrav partner koji nam nudi potrebnu sigurnost da će refinansiranje u iznosu od 2,2 milijarde evra, koje ostaju u okviru mreže JIE, biti ponovo vraćeno", kazao je Valter.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS - SWOT, rekao je da je Hypo banka prije nekoliko godina bila najveća banka u RS, ali je u međuvremenu pala na četvrto mjesto, pa više nije toliko važna da bi njeno poslovanje naročito uticalo na bankarski sistem.

"I ranije sam smatrao da bi bilo dobro da smo našli način da neko od domaćih investitora kupi Hypo banku i to bi onda bila značajna promjena 'krvne slike' bankarskog sektora", rekao je Đogo.

 

8,4 milijarde evra ukupni bilans stanja

1,15 miliona klijenata u regionu jugoistočne Evrope

245 poslovnica na Balkanu

3.900 zaposlenih u poslovnicama u regionu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije