Privreda

Anđelković: Moskva spremna da ponudi "Južni tok 2"

Anđelković: Moskva spremna da ponudi "Južni tok 2"
Anđelković: Moskva spremna da ponudi "Južni tok 2"

BEOGRAD - Rusija nije definitivno odustala od gasovoda "Južni tok", samo traži druge modalitete za njegovu realizaciju i spremna je da EU ponudi neku vrstu "Južnog toka 2", koji ne bi zaobišao Srbiju i Republiku Srpsku, izjavio je Srni analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković kaže da se u raznim medijima stvara lažna predstava da Rusija diže ruke od projekta "Južni tok" i ističe da Moskva traži modalitet za ovaj gasovod, ali bez Bugarske.

On navodi da postoji mogućnost da to bude i neka vrsta novog kombinovanog gasovoda, gdje bi Rusi doveli gas do granica Turske sa Grčkom, a odatle bi EU gradila svoj gasovod koji bi bio alternativa "Južnom toku" i obavljao bi isti posao.

"Koliko sam obavešten, Rusi su spremni da ponude Grčkoj i Makedoniji da razmotre mogućnost da te države preuzmu ulogu Bugarske i da se onda one bore da evropska regulativa ne bude tako striktna, te da preko njihove teritorije prođe krak 'Južnog toka', koji bi nastavio dalje preko Srbije za Mađarsku i Austriju starom trasom, uključujući i Republiku Srpsku", rekao je Anđelković.

Navodeći da Rusija nudi čitav niz opcija za gasovod i da će se boriti da Srbija bude uključena u svaku, Anđeković je naglasio da je veoma bitno da i Beograd lobira i traži rusku i podršku nekih drugih država kao što su Mađarska i Austrija da taj gasovod prelazi preko teritorije Srbije.

On tvrdi da je Rusija spremna da Srbiji ponudi i neke druge olakšice, u vidu otplate duga za gas robom kroz barter, a, osim toga, postoje ozbiljni nagovještaji da će Rusi tražiti modalitet i za srpsku "Petrohemiju".

"Svakako, Rusija neće gurati Srbe od sebe, nego će probati, ako 'Južni tok' doživi ozbiljan zastoj, da nam da neku vrstu ohrabrenja da istrajemo na tom kursu izbalansiranosti i održavanju dobrih odnosa s Moskvom", rekao je Anđelković.

On je naveo da će rusko rukovodstvo krajnje blagonaklono i saveznički postupati prema Srbiji i da će srpskim predstavnicima saopštiti ne samo ove stvari, nego i mnogo više od toga i da će ponuditi razne opcije Srbiji, prvo zbog prijateljstva, a drugo jer ne želi da okrene od sebe Srbiju i Republiku Srpsku, koje joj nisu uveli sankcije.

"To što ranije Rusi nisu pregovarali sa nama verovatno treba razumeti, pošto u toj igri velikih nisu hteli da odaju svoje poteze, jer da su sa nama otvorili pregovore oko 'Južnog toka' bilo bi jasno da pripremaju neki potez. Ovako su odigrali gambit, povukli jedan brz potez i sa Turcima obezbedili dogovor koji omogućava da gas dođe do granica EU", kaže Anđelković.

Govoreći o pritiscima EU, on ocjenjuje da je Turska daleko veća država od Bugarske i da će znati da se odupre tim pritiscima, što nije loše ni za Srbiju, jer se pokazalo da najviši pritisak na Srbe dolazi iz nekih centara moći u EU i preko Atlantika.

"Ako bi Turska razvijala bliže odnose sa Rusijom, mislim da bi i pozicija Srbije, uključujući i poziciju Republike Srpske, bila bolja i da bi Rusija mogla da bude zaštitnik srpskih interesa u celoj toj priči", rekao je Anđelković.

Podsjećajući da je Rusija dogovorila sa Turskom da istu količinu gasa, koja je predviđena "Južnim tokom", dovede do tursko-grčke granice, odnosno na granicu EU, Anđelković je dodao da je jasno da će taj gas biti dalje transportovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije