Privreda

Banja "Dvorovi" kreditom izmiruje porez

Banja "Dvorovi" kreditom izmiruje porez
Banja "Dvorovi" kreditom izmiruje porez

BIJELJINA - Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su danas odluku kojom se Javnoj ustanovi Banja "Dvorovi" odobrava uzimanje hipotekarnog kredita od 139.000 KM za izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske.

Odbornici nisu odobrili rukovodstvu ove zdravstveno-turističke ustanove da se kreditno zaduži za još 150.000 KM, koliko je, prema riječima direktora Banje "Dvorovi" Vlatka Jeftića, potrebno za sanaciju obaveza iz prethodnog perioda i ulaganje u objekte ove ustanove u narednom periodu, kako bi se obezbijedilo nesmetano poslovanje.

Jeftić je rekao novinarima da Banji "Dvorovi", koja ima 80 zaposlenih, ne ostaje ništa drugo nego da pokušaju sredstvima iz tekućeg poslovanja prevazići postojeće stanje.

On podsjeća da je prvobitno od Skupštine grada Bijeljina zatraženo da ukupan iznos zaduženja bude oko 450.000 KM, od čega bi bile izmirene poreske obaveze i uloženo oko 300.000 KM u tekuće poslovanje.

Odbornik opozicionog SNSD-a Milica Lovrić istakla je da postoji sumnja da se iza ovakve odluke skupštinske većine krije namjera da Banja "Dvorovi" bude privatizovana i da pređe u vlasništvo kompanije "Slobomir".

Ona je istakla da u prilog tome ide i činjenica da bi kredit za izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske trebao biti odobren u Pavlović banci, koja posluje u okviru kompanije "Slobomir", a koja u neposrednoj blizini Banje "Dvorovi" gradi akva-park i ima planove za korištenje geotermalnih potencijala ovog područja.

Odbornici su usvojili Izvještaj o poslovanju Banje "Dvorovi" u 2013. godini, Plan rada ove ustanove za 2014. godinu, te idejno rješenje za investiciona ulaganja u kompleks Banje "Dvorovi" vrijedna oko 14,5 miliona KM.

Kompleks Banje "Dvorovi" u Bijeljini, prema ovom idejnom rješenju, ima ambiciozan plan izgradnje akva-parka, spa-centra i novog hotela, sportsko-rekreativnog centra sa bazenom, bungalova, sportskih terena, trim-staza i parkinga.

Okvirna tržišna vrijednost postojećih nepokretnosti Banje "Dvorovi" procijenjena je na 12,5 miliona KM, a riječ je o hotelu sa 114 ležajeva, pet otvorenih bazena i sportskim terenima. Ova banja duže od 50 godina koristi geotermalne izvore vode kojima obiluje regija Semberije.

Odbornici su usvojili izvještaje o radu za 2013. godinu sa planom rada za 2014. godinu Javnog informativnog preduzeća "Semberija i Majevica", Javnog preduzeća "Eko-dep" i druge.

Odbornici su donijeli odluku da bez naknade na pet godina ustupe na upravljanje i korišćenje metalnu skelu preduzeću "Janjanka" Mevludina Ćehajića na skelskom prelazu na rijeci Drini u Janji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije