Privreda

Banka Rusija klijentima: Uzdržite se od deviznih uplata

 Banka Rusija klijentima: Uzdržite se od deviznih uplata
Banka Rusija klijentima: Uzdržite se od deviznih uplata

SANKT PETERBURG - Ruska "Banka Rusija", sa sjedištem u Sankt Peterburgu, zatražila je danas od klijenata da se uzdrže od deviznih uplata na račune zbog američkih sankcija Rusiji.

"Banci Rusija", koju su američki zvaničnici nazvali "ličnom bankom visokih ruskih zvaničnika", Sjedinjene Države su prošle nedelje uvele sankcije, prenio je Rojters.

Prema podacima američkog ministarstva finansija, ova banka posjeduje aktive u vrijednosti od deset milijardi dolara, kao i razvijene korespodentske odnose sa bankama u SAD i Evropi.

U saopštenju "Banke Rusija", objavljenom na zvaničnom sajtu te institucije, navodi se da isplate u rubljima nisu ugrožene.

Sa druge strane, ruska "SMP Banka", saopštila je da je od uvođenja američkih sankcija prošle nedjelje iz te banke povučeno devet milijardi rubalja (248 miliona dolara).

Zvanični Vašington je prošlog četvrtka uveo sankcije protiv 20 zvaničnika bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog umješanosti Rusije u ukrajinsku krizu.

Prema riječima izvršnog direktora "SMP Banke", Dmitrija Kalantirskija, procjene su da su pojedinci povukli oko četiri milijarde rubalja iz banke, a organizacije pet milijardi rubalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije