Privreda

Banke ostaju bez pokrića?

Banke ostaju bez pokrića?
Banke ostaju bez pokrića?

PARIZ - Grčke banke uskoro bi mogle ostati bez pokrića za pristup sredstvima za refinansiranje iz Evropske centralne banke /ECB/, ukoliko Atina ne postigne sporazum sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ o ekonomskim reformama, izjavio je guverner Banke Francuske Kristijan Nojer.

Nojerovi komentari objavljeni su u vrijeme dok Atina pokušava da prikupi sredstva da bi isplatila dugovanja od skoro milijardu evra prema MMF-u.

"Grčke banke, najvjerovatnije, u jednom trenutku neće moći da ponude dovoljno pokrića za pristup refinansijama, čak i za vanrednu likvidnost. Zbog toga je vema važno da Grčka okonča trenutnu situaciju i da Atina uspostavi program sa MMF-om dobije podršku ostalih članica evrozone kako bi ponovo bilo uspostavljeno povjerenje", kaže Nojer.

Prema njegovim riječima, mogući izlazak Grčke iz evrozone predstavljao bi "traumu za evrozonu" i taj uticaj bi se osjetio širom globalne ekonomije.

"Međutim, opšte je poznato da bi se najdramatičnije posljedice osjetile u Grčkoj, koja bi bila suočena sa velikom ekonomskom krizom, a ništa ne bi bilo učinjeno na rješavanju osnovnih problema sa ekonomskim rastom i visokom stopom nezaposlenosti", ističe Nojer. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije