Privreda

Belgijanci zainteresovani za otvaranje fabrike

Belgijanci zainteresovani za otvaranje fabrike
Belgijanci zainteresovani za otvaranje fabrike

BANJALUKA - Predstavnici kompanije "Energo Zelena" zaintersovani su za otvaranje fabrike za preradu životinjskog otpada na području Republike Srpske i Federacije BiH, za šta je neophodno izdvojiti oko 10 miliona evra, izjavila je danas ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je navela da je kompanija "Energo Zelena" iz Inđije kćerka belgijske firme "Elektravinds", koja se bavi preradom životinjskog otpada.

"Predstavnici ove kompanije zainteresovani su za zbrinjavanje životinjskog i otpada iz kafilerija. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nadležno je za izdavanje svih vrsta dozvola, uključujući i ekološku", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima kompanije "Energo Zelena".

Ona je podsjetila da je u Srpskoj skraćen rok za dobijanje građevinskih dozvola i da funkcioniše jednošalterski sistem za registraciju preduzeća.

"Jedan od uslova za otvaranje ovakve fabrike je blizina gasovodne mreže. Predložila sam da se u Zvorniku ili u opštinama koje imaju ovu mrežu otvori fabrika za preradu životinjskog otpada", dodala je Golićeva.

Prema njenim riječima, investitori su zainteresovani za sve vrste partnerstva, od javno-privatnog do koncesija.

Predstavnik kompanije "Energo Zelena" Tom Henson naglasio je da se u preradi životinjskog otpada vodi računa o svim ekološkim standardima.

"Imamo dobru saradnju sa institucijama svih zemalja u kojima imamo naše pogone. Na području Srpske želimo da dugoročno investiramo, a to je moguće ukoliko su za tako nešto zainteresovani predstavnici institucija, farmeri i prerađivači mesa", rekao je Henson, podsjetivši da je u pogone u Inđiji uložen oko 21 milion evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije