Privreda

Besplatne sadnice za obnovu poplavljenih plantaža

Besplatne sadnice za obnovu poplavljenih plantaža
Besplatne sadnice za obnovu poplavljenih plantaža

BRATUNAC - Na javni poziv za obezbjeđenje sadnica maline i kupine, koji je danas završen u bratunačkoj opštini, prijavilo se 329 poljoprivrednih proizvođača zainteresovanih za obnovu, podizanje i proširenje plantaža ovog voća, rekao je načelnik za privredu u opštini Bratunac Radenko Radović.

Zainteresovanim voćarima opština će u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodni razvoj besplatno obezbijediti 235.000 sadnica različitih sorti maline i 5.500 sadnica kupine u okviru projekta "Obnavljanje i podizanje novih zasada maline i kupine" na području Bratunca.

"Cilj ovog projekta je da se obnove poplavom uništeni zasadi maline i kupine, kao i da se omogući zainteresovanim poljoprivrednicima da počnu da se bave uzgojem tog jagodičastog voća", rekao je Radović novinarima.

On je dodao da će sadnice biti nabavljene po preporuci udruženja malinara sa područja Bratunca.

Ovim projektom, osim nabavke sadnica maline i kupine, predviđeno je da se voćarima obezbijedi stručna pomoć i drugi oblici podrške, koji će biti definisani u toku realizacije projekta.

"Obezbjeđenjem sadnica maline i kupine, ove jeseni zvanično počinje realizacija trogodišnjeg programa koji će opština realizovati u saradnji sa Japancima", najavio je Radović.

On je naveo da će zainteresovani voćari, koji su se prijavili na konkurs, dobiti po 1.350 sadnica maline i 500 kupine za jedan dunum površine.

"U okviru ovog projekta biće nabavljen zdravstveno provjeren sadni materijal sa svom potrebnom pratećom dokumentacijom", istakao je Radović.

On je najavio da će projekat biti nastavljen 2015. i 2016. godine, te da će biti obezbijeđeno još oko pola miliona sadnica ovog jagodičastog voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije