Privreda

Besplatne sadnice za širenje plantaža maline

Besplatne sadnice za širenje plantaža maline
Besplatne sadnice za širenje plantaža maline

BRATUNAC - Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović izjavio je da je cilj ove lokalne zajednice da se uzgajivačima jagodičastog voća u ovoj opštini donira 1.500.000 sadnica maline u naredne tri godine da bi se stimulisala proizvodnja i godišnji rod ove kulture premašio 4.000 tona.

On kaže da je cilj ovog projekta da se poveća broj uzgajivača kao i površine zasađene malinom i kupinom i da sadašnja godišnja proizvodnja maline, od 2.000 tona u bratunačkoj opštini, bude udvostučena, jer za to postoje svi uslovi.

"Prema sadašnjim cijenama, ukoliko bi rod maline bio 4.000 tona, bratunački uzgajivači bi ostvarili više od 10 miliona KM čiste dobiti od maline godišnje", tvrdi Mlađenović.

Zbog toga, prema njegovim riječima, opština obezbjeđuje dio sredstava za podršku poljoprivrednicima među kojima su i malinari kojima obezbjeđuje sadni materijal, ali i angažuje druge međunarodne i nevladine organizacije da pruže podršku razvoju malinarstva.

"Opština će sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, Razvojnim programom UN, Japanskom agencijom za međunarodni razvoj /JICA/ i drugim donatorima obezbijediti sredstva za nabavku i zasađivanje 1,5 miliona sadnica maline u naredne tri godine na bratunačkom području, i to će biti investicija koja će omogućiti ostanak i opstanak stanovništva na selu i život od svog rada na svom imanju", ocijenio je Mlađenović.

On je pojasnio da su opština Bratunac i agencija JICA ove jeseni besplatno podijelili uzgajivačima 190.000 sadnica maline, da će tu aktivnost nastaviti na proljeće.

"UNDP i još neke organizacije donirale su nekoliko desetina hiljada sadnica ove godine i plan proširivanja zasada maline i cilj da se proizvede 4.000 tona maline godišnje već realizuje i za tri godine će biti premašen", uvjeren je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, vrijednost projekta razvoja malinarstva koji provode opština Bratunac i agencija JICA je dva miliona maraka, ali da će višestruko veća sredstva biti uložena u razvoj i širenje malinarstva u ovoj opštini.

"Malina je tražena roba na svjetskom tržištu. Nema problema za njen plasman, a mi imamo idealne uslove za malinarstvo i to je naše strateško opredjeljenje, jer nemamo takve uslove za masovnije bavljenje drugim granama poljoprivrede", rekao je Mlađenović.

On je istakao da je Bratunac rekorder po uzgoju maline u Srpskoj i BiH i da je postao prepoznatljiv u regionu po toj proizvodnji.

Ove tvrdnje potvrđuje činjenica da se desetine domaćinstava u ovoj opštini više od 30 godina uspješno bave malinarstvom, da od toga solidno žive i da to dovodi do pobuđivanja sve većeg interesa stanovništva za podizanje novih i proširivanje postojećih plantaža maline.

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije