Privreda

Bevanda: Zemlje regije jedino zajedno mogu uspjeti

Bevanda: Zemlje regije jedino zajedno mogu uspjeti
Bevanda: Zemlje regije jedino zajedno mogu uspjeti

SARAJEVO - Zemlje regije jedino zajedno mogu uspjeti. Jedino zajedno mogu pobijediti i stvoriti pretpostavke da mladi ljudi ostaju, stvaraju nove domove, otvaraju nova poduzeća, popunjavaju nova radna mjesta i nastave život na ovim prostorima kao i generacije u stoljećima prije njih - izjavio je danas predsjedavajući Vijeća ministra BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je otvorio dvodnevnu konferenciju Biznis plusa na kojoj će privrednici Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Turske i Bliskog istoka razgovarati i dogovarati saradnju, nove poslove i upoznati se s mogućnostima ulaganja.

- Smatram da suradnja ljudi, razmjena ideja i mišljenja, smanjenje nezaposlenosti i kreiranje stabilnog i socijalno osviještenog društva jeste osnovna pretpostavka mirne i stabilne regije, a najbolji način za ostvarivanje ovih ciljeva jeste zajednički nastup i partnerski odnos - dodao je Bevanda u svom pozdravnom obraćanju.

Kada se danas, po njegovim riječima, bolje pogledaju "igrači" poput Kine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Njemačke i drugih jasno je da jedino mega projekti osvajaju međunarodne tendere i tržišta.

Pobjednički koncept zemalja regije u toj globalnoj trci, smatra Bevanda, treba među ostalim uključiti projekte izgradnje koridora Vc, Jadransko-jonske ceste, osnaženje plovnog puta rijeka Save i Dunava, kao i projekt energetskih potencijala, bilo da se radi o hidro, vjetro, solarnim ili termo potencijalima.

- Cijenim i uvijek bezrezervno dajem podršku svakoj inicijativi koja ima za cilj podržavati razvoj gospodarstva i pomoći gospodarstvenicima. Budući da država treba da bude servis svim njenim građanima, a kako bolje služiti nego otvarajući nova radna mjesta, uklanjajući barijere poslovanja i zbližavajući ljude - kazao je Bevanda.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić u izjavi novinarima istakao je da Biznis plus regionalni forum predstavlja dobru prilika da bh. biznismeni ostvare direktne kontakte sa biznismenima iz regiona i da se razgovara o onome od čega se živi, a to je ekonomija.

- Očekujemo da nove vlasti u BiH budu što prije uspostavljene i da stave u prvi plan ekonomiju i nova radna mjesta, zapošljavanje i sve ono što danas brine privredne subjekte i privrednike - izjavio je Kozarić.

Jedna od moderatorica Biznis plusa Sabina Dizdarević rekla je da je Biznis plus regionalni projekt koji povezuje medije i posvećuje se umrežavanju predzetnika i preduzeća, kako bi se stvorilo što više novih poslova i zajedno nastupilo na trećim tržištima.

Tokom konferencije na panelima će, prema njenim riječima, biti govora o liberalizaciji tržišta električne energije, mogućnostima poslovanja na Bliskom istoku, zatim o mogućnostima unapređenja turističke ponude, kako i o potencijalima za investiranje u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije