Privreda

Bh. parlamentarci: Viša akciza na pivo nije diskriminacija

Bh. parlamentarci: Viša akciza na pivo nije diskriminacija
Bh. parlamentarci: Viša akciza na pivo nije diskriminacija

BANJALUKA - BiH ima pravo da po uzoru na evropska iskustva štiti male nezavisne pivare od velikih multinacionalnih korporacija, a predložene akcize na pivo ne odstupaju od tih principa i ne predstavljaju diskriminaciju, ocjenjuju bh. parlamentarci.

Resorni zvaničnici Vlade Srbije i Udruženje pivara Srbije proteklih dana su izrazili protivljenje predloženom zakonskom rješenju BiH koje bi pogodilo tamošnje izvoznike piva kroz plaćanje veće akcize.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je u martu predložio izmjene Zakona o akcizama na način da se postojeća akciza na pivo od 0,20 KM po litru zadrži za pivare sa trogodišnjim prosjekom proizvodnje do 400.000 hektolitara i da se uvede viša akciza od 0,25 KM na pivare sa proizvodnjom iznad tog obima.

To je utvrđeno po uzoru na praksu više zemalja EU, koje nižim akcizama štite "male nezavisne pivare" s proizvodnjom do 200.000 hektolitara od snažne konkurencije multinacionalnih kompanija.

Srbijanski pivari kažu da nemaju ništa protiv da BiH uvede diferencijalne akcize za pivo, ali da moraju biti u skladu s evropskim direktivama, odnosno s akciznim razgraničenjem od 200.000 hektolitara.

Miodrag Maksimović, predsjednik Udruženja pivara Srbije, rekao je da ne mogu svi pivari u BiH da se "podvuku ispod crte, a ostali da budu iznad".

Bojana Todorović, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Srbije, za beogradske medije ocijenila je da je riječ o indirektnoj diskriminaciji.

"Na ovaj način se krši CEFTA, jer postoji zabrana fiskalne diskriminacije između domaćih i stranih proizvođača", tvrdi ona.

Bh. pivari, pak, navode da se ne radi o mjeri zaštite domaće proizvodnje, jer se akcizne stope odnose na sva piva bez obzira na zemlju porijekla, što znači da će svaka pivara s proizvodnjom do 400.000 hektolitara iz bilo koje zemlje biti u mogućnosti da iskoristi prednost niže akcize u BiH.

Najveći uvoznik piva u BiH, multinacionalna grupacija "Molson Coors", je preko advokata svojih pivara u Apatinu i Zagrebu, uputio protest dvjema nadležnim komisijama bh. parlamenta.

Ukoliko se predloženi zakon o akcizama odnosi jednako na sve pivare, ne može da predstavlja smetnju

Boško Tomić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH, kaže da još nisu donijeli zaključke u vezi s tom inicijativom, ali da lično smatra da je potrebno podržati domaće pivare u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

"Ukoliko se predloženi zakon o akcizama odnosi jednako na sve pivare, ne vidim šta može da bude smetnja. Diskriminacija bi bila da zakon drugačije tretira pivare iz Srbije ili neke druge zemlje, što ovdje nije slučaj", kaže Tomić.

To što će se sve domaće pivare "podvući ispod crte", odnosno plaćati nižu akcizu, za Tomića je samo pozitivna okolnost, navodeći da je njemu na "prvom mjestu nektar (pivo 'Banjalučke pivare'), pa svi ostali".

"Ne možemo dozvoliti da domaći proizvođači propadaju", izričit je Tomić.

Slavko Jovičić, član parlamentarne Komisije za spoljnu trgovinu i carine, takođe, kaže da treba iskoristiti sva pozitivna iskustva u zaštiti domaćih pivara, koje su prepuštene naletu daleko jače uvozne konkurencije, prije svega iz Srbije i Hrvatske.

Komentarišući kritike pivara iz Srbije, Jovičić je izrazio uvjerenje da će zahtjevi za povlačenje zakona u predstojećem periodu samo jačati pod uticajem "uvozničkih lobija, koji će sve učiniti da zadrže monopolski položaj".

"Koliko god mi u RS voljeli Srbiju, to pivo nije domaće. Ekonomija ne poznaje emocije i toga moramo biti svjesni i iskoristiti sve dostupne mehanizme da podržimo domaću industriju, koja je ugrožena selektivnom primjenom CEFTA", naglasio je Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije