Privreda

Bh. privrednici mogu da odahnu

Bh. privrednici mogu da odahnu
Bh. privrednici mogu da odahnu

BANJALUKA - Savjet ministara BiH usvojio je danas na telefonskoj sjednici Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza repromaterijala u BiH do 31. decembra 2015. godine, čime su spasene strane investicije i stotine radnih mjesta u BiH.

Naime, ta odluka nije usvojena na pretposljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH, kada je ministar iz SDP-a BiH nije podržao, ali je nakon ogromnog pritiska domaće javnosti i privrede danas ipak odlučeno da se nastavi podrška izvozno orijentisanim preduzećima.

Po saznanju da je ova odluka usvojena, domaći privrednici su i bukvalno odahnuli, jer su u svoje planove već ranije predvidjeli pogodnosti ove odluke i zaključili ugovore, pa ih je neusvajanje odluke dovodilo u situaciju da otkažu te ugovore ili da posluju sa gubitkom, što bi na kraju proizvelo i otpuštanje stotina radnika.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH danas su kazali da se ovom odlukom obezbjeđuje direktna podrška privrednim subjektima u BiH u tekstilnoj, obućarskoj, elektro, metalskoj, te prehrambenoj industriji koji neophodni repromaterijal za proizvodni proces, kojeg nema uopšte ili ga nema u dovoljnim količinama u BiH, nabavljaju iz inostranstva po beneficiranim uslovima.

Iz ovog ministarstva podsjetili su da se na ovakav način stvaraju povoljni uslovi za dalji razvoj proizvodnih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnim granama, u kojima je angažovano oko 30.000 radnika u BiH.

"U skladu s postojećim propisima u BiH, Ministarstvo će u prvom kvartalu 2015. godine, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, započeti realizaciju aktivnosti u pravcu eventualnog proširenja broja tarifnih linija obuhvaćenih ovom odlukom, čime bi se dodatno doprinijelo proširenju opsega njene primjene", kazali su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" Banjaluka, rekao je da bi neprodužavanjem ove odluke oko 250 radnika ove fabrike ostalo bez posla.

Ipak, izrazio je zadovoljstvo usvajanjem odluke i dodao da bi ona zbog svog značaja za domaću privredu trebalo da bude trajna, a ne da se kao dosad donosi na određeni vremenski period.

Inače, predstavnici privrednih komora i poslodavci iz cijele BiH danima su apelovali na Savjet ministara BiH da preispita svoj stav sa sjednice od prošle sedmice i da do kraja godine usvoji ovu odluku s ciljem ukupnog poboljšanja poslovanja bh. kompanija, što je na zadovoljstvo svih na kraju i učinjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije