Privreda

Bh. radnici iz Hrvatske čekaju Strazbur

Bh. radnici iz Hrvatske čekaju Strazbur
Bh. radnici iz Hrvatske čekaju Strazbur

SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH nedavno je zadužio Ministarstvo spoljnih poslova da sa Hrvatskom na najvišem nivou otvori razgovore o problemima državljana BiH koji su u periodu od 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj ostali bez posla.

Međutim, od ovoga poteza Savjeta ministara BiH oko 60.000 radnika bh. državljana koji su bili zaposleni u Hrvatskoj ne očekuje mnogo, a kako kažu, najviše se nadaju presudi Suda u Strazburu jer svi pokušaji da se riješi ovo pitanje do sada nisu urodili plodom.

"Predali smo apelaciju Sudu u Strazburu u januaru i jedino nam je Strazbur ostao, jer svi pokušaji do sada nisu dali nikakve rezultate", rekao je Nikola Puzigaća, predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH.

On kaže da u BiH živi više od 60.000 radnika i invalida rada koji su ostali bez ikakvih prava, a čak ni penziona im nisu uvažavana, a iako jesu, to je bilo minimalno.

Inače, Savjet ministara BiH nedavno je usvojio Informaciju o aktivnostima u vezi sa rješavanjem radnopravnog i socijalnog statusa državljana BiH koji su bili zaposleni u Hrvatskoj, a koji su u periodu od 1991. do 1995. godine otpušteni s posla.

U informaciji se, između ostalog, navodi i to da kontinuirano nastojanje nadležnih inistitucija BiH da postignu dogovor sa hrvatskom stranom na ekspertskom nivou nije dalo rezultate, a veliki broj ljudi koji su ostali bez posla u Hrvatskoj i dalje se nalazi u potpunoj socijalnoj isključenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije