Privreda

BiH tražiti modalitete saradnje za izvoz u Rusiju

BiH tražiti modalitete saradnje za izvoz u Rusiju
BiH tražiti modalitete saradnje za izvoz u Rusiju

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa sastanka kopredsjedavajućih Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora da preduzme potrebne aktivnosti na formiranju pregovaračkog tima za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Ruske Federacije (klirinški dug bivšeg SSSR-a prema BiH i dug BiH za ruski plin u periodu 1992-1995. godine).

Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da radi na provođenju aktivnosti dogovorenih nu sastanku kopredsjedavajućih Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Riječ je, između ostalog, o traženju modaliteta za izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u Rusku Federaciju, razvoju saradnje u oblastima od obostranog interesa (energetika i poljoprivreda) te ugovornom definiranju saradnje u određenim oblastima, kao što su turizam i zapošljavanje.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je danas na sjednici prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt Regionalni vodovod Plava voda) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 11 miliona eura.

Projekt će osigurati dugoročno, kontinuirano i kvalitetno vodosnabdijevanje za pet opština, i to za Travnik, Zenicu, Novi Travnik, Vitez i Busovaču, od čega će korist imati oko 250.000 stanovnika ovih opština te privrednici u ovom dijelu BiH.

Evropska banka za obnovu i razvoj daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu od 11 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu s alokacijom na Federaciju BiH.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Savjetu ministara BiH dostaviti nacrt ugovora s osnovama za njegovo zaključivanje.

Ponavljanje tarifnih kvota za šećer

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2015. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje.

Ovom odlukom, kao i ranijih godina, ponavlja se količina tarifnih kvota u 2015. godini od 50.000 tona za korištenje u kapacitetima instaliranim u BiH do 31. 12. 2015. godine.

Uvezeni šećer će biti iskorišten za preradu na kapacitetima instaliranim u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije