Privreda

Bišćanin američko sunce zamijenio sibirskom borovnicom

Bišćanin američko sunce zamijenio sibirskom borovnicom
Bišćanin američko sunce zamijenio sibirskom borovnicom

BIHAĆ - Emin Tatarević iz sela Mala Gata, nadomak Bihaća, najveći je individualni proizvođač aronije u BiH, a tokom protekle godine proizveo je 17,5 tona ove bobičaste kulture.

Tatarević kaže kako je aronijom prije tri godine zasadio oko devet hektara zemljišta te da se u proteklom periodu pokazalo kako je ovo podneblje idealno za njen uzgoj. Dodaje kako se za ovu vrstu proizvodnje odlučio po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je boravio dugi niz godina. "Razmišljao sam gdje da uložim doneseni kapital i odlučio sam se za sadnju aronije. Sem plodova, danas se bavim uzgojem sadnica, koje su u posljednje vrijeme veoma tražene na tržištu.

Bilo je mnogo skeptika koji su mi savjetovali da odustanem od svega, ali se ulaganje na kraju isplatilo", ističe Tatarević, dodajući kako je u proizvodnju uključio sve članove porodice. Prema njegovim riječima, najveća količina bobičastih plodova ove izuzetno ljekovite biljke, zbog nedostatka skladišnih kapaciteta, odlazi u preradu, tako da je tokom prošle godine proizveo značajne količine soka, džema i čaja od aronije. Tatarević kaže kako je trenutno najveći problem plasman proizvoda, s obzirom na to da domaći kupci još nisu u dovoljnoj mjeri upoznati s ovom biljkom i njenim derivatima. Dodaje kako u toku ove godine planira povećanje zasada i obima proizvodnje te mu je cilj pronaći stabilno tržište za otkup proizvoda. Aronija je poznata i pod nazivom sibirska borovnica, zbog otpornosti na izuzetno niske temperature, premda dobro podnosi i suhu klimu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije