Privreda

Blokada: Francuski seljaci stavili Pariz pod traktorsku opsadu (FOTO)

Blokada: Francuski seljaci stavili Pariz pod traktorsku opsadu (FOTO)
Blokada: Francuski seljaci stavili Pariz pod traktorsku opsadu (FOTO)

PARIZ - Francusku prijestonicu, Pariz, zakrčili su danas poljoprivrednici sa preko 1.700 traktora, koji polako idu glavnim ulicama ka istočnom dijelu gradu a protest je na trgu Nasion.

Kolone poljoprivredne mehanizacije uputile su se prema Trgu nacije

Farmeri su nezadovoljni mjerama vlade za zaštitu domaćih proizvođača, donijetim u julu ove godine, i smatraju da zbog jeftinog uvoza i visokih državnih nameta ne mogu da konkurišu njemačkim, a još manje istočnoevropskim proizvođačima.

Vlada je krajem jula izašla u susret francuskim mljekarima podigavši minimalnu cijenu mlijeka po litru na 34 evro-centa. Međutim, cijena mesa, posebno svinjskog, ostala je niska, a seljaci tvrde da ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.

Poziv na današnju blokadu Pariza došao je poslije gotovo 500 akcija koje su poljoprivrednici organizovali cijelog ljeta širom Francuske; blokirali su puteve na granici sa Njemačkom, kao i vodeće turističke destinacije.

Delegaciju od oko sto poljoprivrednika danas je primila predsjednica parlamenta Klod Bartolon, a predjsednik Sindikata francuskih poljoprivrednika FNSEA, Gzavijer Belen, razgovarao je sa premijerom Manuelom Valsom i ministrom poljoprivrede Stefanom le Folom.

Povod za protest je i šira debata o poljoprivredi Evrope i o njenoj konkurentnosti u svijetu. Očekuje se i sve-evropski protest u ponedjeljak u Briselu, tokom sastanka ministara poljoprivrede zemalja EU.

Ruski embargo ostavio je traga na poljoprivredu Francuske, uglavnom na indirektan način, budući da je zbog zabrane uzvoza robe sa zapada u Rusiju povećana evropska konkurencija. Prema ocjeni lista La Krua, poljoprivreda Francuske do sada je na gubitku 200 miliona evra zbog ruskog embarga.

Sektor svinjogojstva zbog nemogućnosti izvoza na rusko tržište do sada je imao štetu od 100 miliona evra, ali ukupna šteta na godišnjem nivou iznosi, uzimajući u obzir pad cijena zbog povećane konkurencije, oko 400 miliona evra.

Francuski izvoz mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda je drastično opao od ruskog embarga 7. avgusta prošle godine, koji je Moskva uvela kao kontramjeru na zapadne sankcije inicirane ukrajinskom krizom.

Kao odgovor na sankcije EU, Rusija je uvela embrgo na uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja članica EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške, koji je sada produžen za još godinu dana.

Ruski embargo najviše je pogodio francuske proizvođače svinjskog i junećeg mesa, kao i mljekare, nekad velike izvoznike na rusko tržište, a procjenjuje se da francuski stočari zato gube bar 20 evro-centi po kilogramu svinjskog mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije