Privreda

Bobar banka prihvatila prijedlog o dokapitalizaciji

Bobar banka prihvatila prijedlog o dokapitalizaciji
Bobar banka prihvatila prijedlog o dokapitalizaciji

BIJELJINA - Skupština akcionara Bobar banke danas je prihvatila prijedlog Nadzornog odbora o dokapitalizaciji ove banke emisijom nove serije redovnih akcija sa pravom glasa u vrijednosti od 20 miliona KM.

Predsjednik Nadzornog odbora Damir Novotni rekao je novinarima nakon vanredne sjednice Skupštine akcionara u Bijeljini da je na ovaj način omogućeno da Bobar banka poveća svoj ukupni kapital na 60 miliona KM, što bi joj omogućilo rast poslovanja u narednim godinama.

"Kako je i planirano, ova dokapitalizacija omogućila bi rast i razvoj poslovanja Bobar banke, a osim toga dodatni kapital je potreban i zbog toga što se aktiva banke `čistila` i u međuvremenu su se pojavile potrebe za dodatnim rezervacijama kod onih klijenata koji su imali problema za vrijeme krize i nisu mogli biti `uredni` prema banci", rekao je Novotni.

On je naveo da se sa ovim klijentima radi i nastoji stvoriti pretpostavka da uredno vraćaju svoje kredite, ali da, s druge strane, moraju imati rezervaciju kapitala za takve aktivnosti.

Novotni je ponovio da je dokapitalizacija način da se krene u emisiju novih akcija koje bi bile u javnoj ponudi na finansijskom tržištu, ne samo Republike Srpske, nego i Federacije BiH.

Direktor Bobar banke Ana Mirosavljević istakla je da je za ovu banku veoma važna dokapitalizacija u vrijednosti od 20 miliona KM redovnim akcijama.

"Ovaj kapital će Bobar banci u narednom periodu pomoći da istraje na putu razvoja i daljeg rasta u skladu sa strateškim planom, kratkoročnim planovima za širenje, preuzimanju što većeg dijela tržišta i u skladu sa ispunjenjem zahtjeva svojih klijenata. Izuzetno sam zadovoljna današnjom odlukom i vjerujem da će ona biti i te kako uspješna za Bobar banku", rekla je Mirosavljevićeva.

Ona je navela da je Skupština danas donijela i odluku o izmjeni Statuta banke.

"Ova odluka je jednostavno u vezi sa odlukom o dokapitalizaciji i odnosi se na povećanje kapitala Banke u skladu sa uspješnošću emisija za koje očekujemo da će biti u iznosu od 100 odsto", rekla je Mirosavljevićeva.

Odlukom će Bobar banci biti omogućen nastavak rasta poslovanja i ostvarivanja strategije usmjeravanja prema građanima, kao i malim i srednjim privrednim društvima, kao najvitalnijim privrednim subjektima.

Poručeno je da je Uprava, uz podršku Nadzornog odbora, odlučna da istraje na putu transformacije i modernizacije Bobar banke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije