Privreda

Bogate nasljednice

NJUJORK - - Američki magazin "Forbes" objavio je listu najbogatijih svjetskih nasljednica, među kojima se našla i Tamara Eklston, kćerka prvog čovjeka Formule 1, Bernija, i Slavice Eklston, koja je porijeklom sa naših prostora.

Tamara Eklston našla se na 12. mjestu među 20 najbogatijih nasljednica sa 3,6 milijardi dolara, koje je naslijedila od oca Bernija, personifikacije za Formulu 1. Njena majka Slavica je porijeklom iz okoline Laktaša, a svojataju je i u Hrvatskoj s obzirom na to da je rođena u Rijeci. Osim što je poznata kao kćerka Eklstonovih, Tamara se nametnula i kao dizajner ženskih satova Formula 1.

Bogate, mlade i šarmantne nasljednice imaju više od 50 milijardi dolara. Ove djevojke, međutim, za razliku od poznatih starleta koje pune naslovnice trač magazina, su visokoobrazovane i nisu u svijetu klasičnog šou-biznisa.

Listu 20 najbogatijih nasljednica predvodi Vaniša Mital Batia iz Indije sa naslijeđenih 51 milijardu dolara. Ona je kćerka indijskog kralja čelika Lakšmija Mitala, vlasnika kompanije "ArcelorMittal". Osim po bogatstvu, poznata je po glamuroznom vjenčanju 2004. godine u Parizu. Na fešti je bilo 1.000 gostiju, a svadba je koštala cijelih 60 miliona dolara.

Na drugom mjestu, sa skoro dvostruko tanjim računom, našla se Francuskinja Delfin Arno Gansija sa 26 milijardi dolara. Sa samo 28 godina zasjela je na čelo porodične grupacije LVMH, koja ima 50 najjačih modnih brendova. Dvije milijarde dolara manje ima Marta Ortega Perez iz Španije, kćerka Amanasija Ortege, vlasnika modnog giganta "Inditex", koji posjeduje lanac od 3.000 trgovina "Zara". Ona, takođe, radi u porodičnoj kompaniji.

Na četvrtoj stepenici bogatih nasljednica našla se najmlađa kćerka njujorškog gradonačelnika Majkla Blumberga - Džordžina Blumberg, koja posjeduje 11,5 milijardi dolara. Iza nje je, takođe, Amerikanka, Samanta Kluge sa 9,5 milijardi dolara. Ona je i jedina koja se ne bi mogla svrstati među povučene bogate nasljednice. Poznata je po brojnim skandalima, 12 tetovaža i dva propala braka, a radi kao urednica mode u časopisu "Glamour".

Šesta najbogatija nasljednica u svijetu je Amanda Herst, sa 8,7 milijardi dolara porodičnog nasljeđa. Poznata je kao praunuka legende američkog izdavaštva Vilijama Hersta, a radi kao portparol kompanije "Tommy Hillfiger". Iza nje je Kanađanka Alana Veston sa 7,9 milijardi dolara. Za nju se može reći da je najmanje poznata u javnosti od svih sa ove "Forbesove" liste. Radi kao direktor jednog od sektora u kompaniji "Selfridges", a udata je za arhitektu Aleksandera Kohranea.

Sa sedam milijardi dolara na osmom mjestu je Đosi Ho Čiu Ji iz Kine, kći najbogatijeg čovjeka Hong Konga, koja se bavi pjevanjem i glumom. Pretposljednja među prvih deset je još jedna kćerka političara - libanskog premijera Rafika Haririja, koji je ubijen u bombaškom napadu. Hind Hariri naslijedila je 5,5 milijardi dolara i najmlađa je osoba koja je dospjela na ovogodišnju "Forbesovu" listu. Listu deset najbogatijih nasljednica zaključuje Dilan Loren iz SAD sa 4,7 milijardi dolara. Ona je kćerka čuvenog Ralfa Lorena, koja je uspješno nastavila da vodi očevu modnu kompaniju.

Ubjedljivo prva kćerka Lakšmija Mitala, čija je svadba koštala 60 miliona dolara

1. Vaniša Mital Batia    Indija                51

2. Delfin Arno Gansija Francuska        26

3. Marta Ortega Perez Španija 24

4. Džordžina Blumberg SAD                11,5

5. Samanta Kluge                     SAD                9,5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije