Privreda

Boing pretvara duvan u gorivo

Boing pretvara duvan u gorivo
Boing pretvara duvan u gorivo

NJUJORK - Američki proizvođač aviona Boing saopštio je danas da sa kompanijom Saut Afrikan ervejz i holandskom firmom za proizvodnju biogoriva SkajNRG radi na pretvaranju zrna duvana u gorivo za avione.

Holandska kompanija u Južnoafričkoj Republici (JAR) radi na proizvodnji hibridne sorte duvana bez nikotina pod nazivom Solaris, a očekuje se da bi proizvodnja biogoriva mogla početi u roku od nekoliko godina, navode tri kompanije, a prenosi Frans pres.

"U početku, ulje iz sjemena duvana biće pretvarano u gorivo za avione, a u narednim godinama očekujemo da ćemo biogorivo proizvoditi i od ostalih dijelova biljke", navele su firme.

Biogorivo koje se koristi u avio-industriji, proizvedeno iz obnovljivih izvora kao što su biljke, može da smanji emisiju štetnih gasova za 50 do 80 odsto. Avio-kompanije su od 2011, kada je dozvoljena upotreba biogoriva u avionima, obavile više od 1.500 letova koristeći tu vrstu goriva.

Ranije ove godine Boing je saopštio da sa partnerima s Bliskog istoka radi na proizvodnji biogoriva iz pustinjskih biljaka navodnjavanih morskom vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije