Privreda

Bojić: Izvoz u 2015. godini veći za 3,09 odsto

Bojić: Izvoz u 2015. godini veći za 3,09 odsto
Bojić: Izvoz u 2015. godini veći za 3,09 odsto

SARAJEVO - BiH je u 2015. godini ostvarila izvoz u vrijednosti od 9,21 milijardi KM, što je uvećanje za 3,09 odsto u odnosu na 2014. godinu, rekao je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Bojić je na konferenciji za novinare naveo da je uvoz u BiH u 2015. godini iznosio 15,40 milijardi KM, što je za 2,45 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

"Pozitivni efekti povećanja izvoza i smanjenja uvoza u 2015. godini rezultirali su smanjenjem spoljnotrgovinskog deficita za 9,68 odsto u odnosu na 2014. godinu", istakao je Bojić i dodao da je deficit u prošloj godini iznosio 6,18 milijardi KM.

On je naglasio da je EU definitivno najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH, na čije tržište je izvezla robu u vrijednosti 6,56 milijardi KM, što je za 2,10 odsto više u odnosu na uporednu godinu.

Prema njegovim riječima, i uvoz iz EU je povećan za 1,05 odsto i iznosio je 10,55 milijardi KM.

Bojić je napomenuo da je najznačajniji partner iz EU Hrvatska, ali je u 2015. godini u poređenju sa prethodnom godinom došlo do smanjenja ukupnog uvoza proizvoda iz Hrvatske za 6,09 odsto, kao i izvoza za 3,61 odsto.

On je dodao da je u 2015. godini došlo do smanjenja uvoza proizvoda životinjskog porijekla /meso, riba, mlijeko/, uz istovremeno povećanje izvoza ovih proizvoda.

"Ono što je neizvjesno je vraćanje BiH na `tradicionalni način trgovine`, u čijem slučaju bi došlo do bitnih poremećaja u odnosu spoljnotrgovinske razmjene sa Hrvatskom", rekao je on.

Bojić je naglasio da nakon EU, zemlje CEFTA 2006 u razmjeni robe sa BiH učestvuju sa 15,4 odsto u ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmjene, a najznačajniji spoljnotrgovinski partner iz CEFTA regiona je Srbija.

Iz BiH je prema Srbiji u 2015. godini izvezeno oko 816 miliona KM, što pokazuje da je izvoz smanjen za četiri odsto u odnosu na 2014. godinu, dok je uvoz povećan za 6,3 odsto i iznosio je 2,13 milijardi KM.

Bojić je naglasio da na tržište EFTE BiH nije ostvarila značajnije pomake spoljnotrgovinske razmjene u odnosu na 2014. godinu. Najznačajniji partner EFTE je Šajcarska, sa kojom se obavlja gotovo sva razmjena.

Prema njegovim riječima, u takozvanim ostalim tržištima ili trećim zemljama najznačajniji spoljnotrgovinski partneri BiH su Turska i Kina.

On kaže da je tursko tržište bilo profitabilno za agroindustrijski sektor, čije je povećanje izvoza poraslo za 100,39 odsto u odnosu na 2014. godinu, prvenstveno zahvaljujući izvozu mesa i mesnih prerađevina, proizvodima mlinske industrije, ulja, raznih proizvoda za ishranu.

Posmatrajući sektorsku strukturu spoljnotrgovinske razmjene BiH, Bojić kaže da je značajan izvoz u 2015. godini u poređenju sa prethodnom godinom ostvario agroindustrijski sektor, gdje je izvoz povećan za 26,97 odsto u odnosu na 2014. godinu, dok je uvoz porastao za 4,88 odsto.

"Iako se pokazatelji u agroindustrijskom sektoru kreću blago pozitivnom putanjom, ipak je daleko od povoljnog ambijenta za agroindustriju BiH jer još bilježimo visoku negativnu pokrivenost uvoza izvozom i ovo bi trebalo da bude ključni argument u slučaju pregovaranja BiH sa EU oko `tradicionalnog načina trgovine`", istakao je on.

Prema njegovim riječima, drvni sektor nastavlja sa rastom izvoza koji je u 2015. godini povećan za 6,04 odsto, a i dalje se najviše izvozi drvo i "drveni ugalj".

Bojić ističe da je pozitivan pomak u ovom sektoru ostvaren u porastu izvoza namještaja za 5,91 odsto, te proizvoda grafičke industrije, koja je zabilježila značajan rast u 2015. godini.

"Povećan izvoz ostvaren je i u hemijskoj i metalnoj industriji sa akcentom na namjensku industriju. Međutim, konstantan problem u većini sektora je negativan saldo spoljnotrgovinske razmjene", rekao je Bojić.

On je zaključio da je spoljnotrgovinski deficit BiH smanjen prvenstveno zahvaljujući blagom smanjenju uvoza u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu, vjerovatno, usljed slabije domaće potražnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije