Privreda

Bratušek upozorila na opasnost "tajkunizacije" Petrola

Bratušek upozorila  na opasnost "tajkunizacije" Petrola
Bratušek upozorila na opasnost "tajkunizacije" Petrola

LJUBLJANA - Bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek prozvala je u ponedjeljak u slovenskom parlamentu premijera Miru Cerara da nije reagovao na opasnost da ljubljanski Petrol preuzmu strani fondovi upozorivši ga na mogućnost tajkunizacije Petrola.

 Petrol je slovenska energetska kompanija i najveće preduzeće s godišnjim prihodima od oko četiri milijarde evra, a mediji su nedavno objavili da su strani fondovi u zadnje vrijeme na berzi kupili skoro 15 posto njegovih dionica.

 Bratušek je u raspravi u parlamentu rekla da je Cerarova vlada odbila zakonski prijedlog njene stranke koji bi vladi dao ovlasti da spriječi "tiho preuzimanje" te kompanije, da je riječ o strateškoj firmi u kojoj vlada ima 24,7 posto dionica i da Cerar zato preuzima odgovornost ako stranci u Petrolu preuzmu kontrolni paket.

 Bratušek je rekla da bi se moglo dogoditi da se Petrol proda špekulativnim dogovorima "ispod stola", kako se to dogodilo kad je državne udjele u Mercatoru 2006. godine tadašnja vlada Janeza Janše prodala slovenskim firmama Istrabenzu i Pivovarni Laško, koje su u to vrijeme vodili Igor Bavčar i Boško Šrot, u međuvremenu osuđeni na zatvorske kazne zbog malverzacija u privatizaciji tih firmi.

 Petrol bi mogao postati još jednim primjerom za državu štetne "tajkunske" privatizacije, a biće "kasno zvoniti poslije tuče", upozorila je bivša premijerka, sada zastupnica u parlamentu.

 Cerar je odgovorio da njegova vlada upravo završava dokument o strateškim poduzećima u kojima se državni udjeli neće prodavati, što je njen glavni izazov na području privatizacije, ali da je Petrol teško tretirati kao stratešku investiciju države kad u njemu ima manje od četvrtine dionica.

 "Ipak, Petrol je značajna investicija, ne zanemarujemo to pitanje i dobro ga pratimo", kazao je Cerar.

 Pojasnio je da je njegova koalicija odbila zakonski prijedlog bivše premijerke kojim bi se onemogućilo da u Petrolu bez suglasnosti vlade stekne natpolovični kontrolni udio zato jer je prijedlog bio "necjelovit i nesistematski".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije