Privreda

Brčko "plovi", Šamac "potonuo"

Brčko "plovi", Šamac "potonuo"
Brčko "plovi", Šamac "potonuo"

BANJALUKA - Dvije riječne luke na Savi u BiH prošle godine imale su dijametralno suprotne rezultate poslovanja, pa je tako Luka Brčko premašila poslovni plan, dok ona u Šamcu, zbog problema većinskog vlasnika, nije gotovo nikako radila.

U prilog im je išla i činjenica da je Sava cijelu godinu bila plovna, što ranijih godina nije bio slučaj, pa se dešavalo da rijeka tri mjeseca ne bude plovna i onda se ne može pretovarati ništa, odnosno roba ne može ni doći do luka. Velikog uticaja na prebačaj plana imali su i logistički pravci koji su se promijenili zbog poplava.

"Jedan od najvažnijih pravaca, željeznička pruga Doboj - Šamac, ispao je iz igre i bio potpuno porušen, pa su tereti pošli prema nama", rekao je Pero Gudeljević, direktor Luke Brčko.

Kako su kazali u Luci Brčko, šteta od poplava procijenjena je na 180.000 KM, a da je pozitivan poslovni rezultat postignut zahvaljujući, prije svega, tome što je pretovareno više od trećine robe u odnosu na plan.

"Plan pretovara za prošlu godinu bio je 76.000 tona razne robe, a realizovano je oko 110.000 tona direktnog pretovara i 12.000 tona indirektnog pretovara. Time su ublaženi negativni rezultati u terminalu koji nije radio mjesec i po dana, koliko je zbog poplava bio zatvoren most na rijeci Savi", objasnili su u ovom preduzeću.

Gudeljević je rekao da je najviše robe pretovareno za firmu "Soda so", te za "Mittal" i dodao da je plan za ovu godinu na nivou prošlogodišnjeg.

Ipak, oni su naveli da će zbog situacije u Ukrajini i Rusiji, odakle je najviše robe dolazilo za njihove komitente, prije svega uglja antracita, biti manje pretovara, te da "Soda so" u prvom kvartalu nikako neće uvoziti taj ugalj.

Inače, Luka Brčko je osposobljena za pretovar rasutih tereta, uglavnom antracita i drugih vrsta ugljena, zatim žitarica, te željeza u koturu i šipci.

Sa druge strane, u Luci Šamac su nam kazali da u prošloj godini nisu radili gotovo nikako, a da je isto stanje i u prvim mjesecima ove godine.

Naime, poslovni računi Luke Šamac, čiji je većinski vlasnik kompanija "Balkan Steel" u čijem je vlasništvu i Fabrika cijevi "Unis" Derventa, blokirani su jer je Luka bila garant za nekoliko kredita koji su podignuti za "Unis", a koje to preduzeće ne vraća jer ne radi već više od godinu dana.

Dakle, Luka Šamac ne radi više od godinu dana, upravo od momenta kraha proizvodnje u derventskom "Unisu", dok su joj veliku štetu nanijele i prošlogodišnje katastrofalne poplave. Ipak, u ovom preduzeću se nadaju da će se na proljeće ove godine stanje stabilizovati i da će početi s radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije