Privreda

Brisel se neće miješati u izgradnju "Južnog toka"

Brisel  se neće miješati u izgradnju "Južnog toka"
Brisel se neće miješati u izgradnju "Južnog toka"

BRISEL - Evropska unija se neće miješati u izgradnju dionice "Južnog toka" kroz Srbiju, ali će gasovod moći da bude pušten u rad tek kad se uskladi sa evropskim zakonima, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

  

Marlen Holcner, portparol komesara EU za energetiku Gintera Etingera, izjavila je da s obzirom na to da Srbija nije član EU od nje ne može da se traži da suspenduje izgradnju "Južnog toka" kao što je urađeno u slučaju Bugarske. 

Reagujući na najavu "Gasproma" da će izgradnja dionice kroz Srbiju početi u oktobru, Holcnerova je istakla da gasovod, koji većim dijelom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima. 

Iz Evropske komisije ranije je ocijenjeno da "Gasprom" krši evropske antimonopolske zakone, jer ne dozvoljava drugim proizvođačima gasa pristup "Južnom toku", kao i da se izgradnjom dionice kroz Bugarsku krše zakoni o javnim nabavkama, prenose beogradski mediji.

Peter Stano, portparol komesara EU za proširenje Štefana Filea, upitan da li bi izgradnja gasovoda mogla da utiče na proces pregovora Srbije o pristupu EU, rekao je da će pitanje "Južnog toka" doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine.

"To poglavlje neće moći da se zatvori sve dok sva pitanja o energetici ne budu u skladu sa EU standardima", istakao je Stano. 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije