Privreda

Britancima nezakonito plaćeno 15 miliona KM

Britancima nezakonito plaćeno 15 miliona KM
Britancima nezakonito plaćeno 15 miliona KM

SARAJEVO - Visoki trgovački sud Republike Hrvatske donio je 6. novembra prošle godine pravosnažno rješenje kojim se ukida prinudna naplata po kojoj su "Naftni terminali FBiH" (NTF) britanskoj firmi "Deltagrip" isplatili 15 miliona KM, piše "Dnevni avaz".

Ovim rješenjem Visoki trgovački sud u Zagrebu pobio je rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu, Stalne službe u Sisku i predmet vratio na ponovni postupak, jer je ovaj sud, kako je utvrđeno, prvo trebao priznati međunarodnu arbitražu, pa tek onda raspravljati o prinudnoj naplati.

Na taj način potvrđeno je da je hrvatsko pravosuđe, u ovom slučaju Trgovački sud u Zagrebu, na osnovu nezakonite odluke donijelo rješenje da se "Deltagripu" isplati 15 miliona KM, a na osnovu presude Arbitražnog suda u Parizu za nezakonito raskidanje ugovora o najmu skladišta u Pločama. To znači da je bh. strani sada otvoren put da pokrene prinudnu naplatu kod "Deltagripa" da bi NTF-u bio vraćen novac ili da nadoknadu štete zatraži od pravosuđa Hrvatske. O svemu su već obaviješteni Uprava i Nadzorni odbori NTF-a te firma "Operator terminali FBiH" (OTF), ali i Vlada FBiH.

Uprava NTF-a je sredinom 2013, da bi spasila NTF Ploče od stečaja, podigla kredit kod komercijalnih banaka od 15 miliona KM, a na osnovu odluke Vlade FBiH. Do sada su već vratili 3,5 miliona KM, a mjesečna rata iznosi 250.000 KM.

Hermendin Zornić, direktor OTF-a, potvrdio je za "Dnevni avaz" ovu informaciju. On kaže da već u ponedjeljak putuje u Zagreb da bi s advokatima vidio kako da se pokrene proces povratka sredstava.

"Tražićemo povrat 15 miliona maraka. Sud u Zagrebu je prvo izdao naredbu o prinudnoj naplati, a da nije priznao arbitražu. Nanesena nam je velika šteta koja mora biti nadoknađena", rekao je Zornić.

Ugovore s "Deltagripom" na osnovu kojih su Britanci dobili prvobitnu presudu i novac potpisali su bivši rukovodioci OTF-a i NTF-a Drago Burželez i Josip Tomić. Protiv ovih osoba Tužilaštvo KS je pokrenulo istragu sredinom 2013. Istragom su obuhvaćeni i bivši federalni premijer Nedžad Branković, te tadašnji ministar energije Vahid Hećo, jer nisu poduzeli ništa da zaštite NTF od štetnih poteza i njegovog vođstva, iako su bili upoznati o dešavanjima u ovoj firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije