Privreda

Britanija zavisi od ruskog gasa

Britanija zavisi od ruskog gasa
Britanija zavisi od ruskog gasa

LONDON - Britanska kompanija "Centrika" dogovorila je sa "Gaspromom" da poveća uvoz ruskog gasa, prenosi "Independent".

"Centrika" je saopštila da povećava obim kupovine gasa od "Gasproma" do četiri milijarde kubnih metara godišnje, što, navodi list, znači veću zavisnost Velike Britanije od ruskih energetskih resursa.

Novi sporazum posljedica je iscrpljivanja gasnih rezervi u Sjevernom moru, što Veliku Britaniju čini sve više zavisnom od spoljnih energetskih izvora.

Predstavnik "Centrike" uvjeren je da će "Gasprom" ispuniti svoje obaveze. "Rusija isporučuje oko 30 odsto od 440 milijardi kubnih metara gasa koji se svake godine uvozi u Evropu", izjavio je on, naglasivši da bi se bez ruskih zaliha znatno promijenila evropska ravnoteža ponude i potražnje.

Rukovodioci britanske kompanije već su upozoravali da će u bliskoj budućnosti Evropa i dalje zavisiti od ruskog gasa. Oni su takođe ocijenili da su prijedlozi o prelasku na druge izvore neostvarivi, preenosi "Sputnjik".

"Nemoguće je tek tako odustati od /određene količine gasa/ bez značajnih posljedica... Isključujemo mogućnost da SAD u zamjenu dostave toliku količinu tečnog gasa", rekao je izvršni direktor "Centrike" Jen Kon.

On je dodao da je Rusija bila "pouzdan isporučilac gasa tokom Hladnog rata, te da joj veoma znači evropska potražnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije