Privreda

British Petroleumu istorijska kazna od 20,8 milijardi dolara

British Petroleumu istorijska kazna od 20,8 milijardi dolara
British Petroleumu istorijska kazna od 20,8 milijardi dolara

NJUJORK - Britanski energetski gigant, British Petroleum (BP), platiće rekordnih 20,8 milijardi dolara kako bi podmirio zahtjeve američke vlade zbog štete koje je izazvalo ubistveno izlivanje nafte 2010. godine u Meksičkom zalivu, izjavila je danas Loreta Linč, šefica američkog ministarstva pravde.

"Ova istorijska odluka je snažan i dostojan odgovor na najgoru ekološku katastrofu u američkoj istoriji", rekla je Linč na konferenciji za novinare, prenosi agencija AFP.

"British Petroleum je dobio kaznu koju zaslužuje, a koja istovremeno obezbjeđuje neophodnu kompenzaciju za štete nanijete životnoj sredini i privredi zalivskog regiona", dodala je ona.

Do jedne od najgorih ekoloških katastrofa koje su zadesile SAD dovela je eksplozija na bušotini Deepwater Horizon, u kojoj je poginulo 11 ljudi, nakon čega su se milioni barela nafte izlili u vode Zaliva.

Bilo je potrebno 87 dana da se zaustavi curenje nafte na oko 1.500 metara ispod nivoa mora na obali Luizijane.

"S ovom nagodbom, savezne, državne i lokalne samouprave i zajednice zalivskog priobalja imaće sredstva da naprave značajan napredak u pravcu obnavljanja ekosistema, privrede i preduzeća u regionu", rekla je ministarka trgovine Peni Pricker.

"Zalažemo se za to da obezbijedimo da obala Zaliva postane jača i življa nego prije katastrofe. Ukoliko bude konačna, nagodba će obezbijediti SAD-u i zemljama Zaliva resurse i potrebnu sigurnost za efikasno planiranje obnove i unapređenje", navela je Pricker.

Ovo je najveća nagodba s jednim entitetom u istoriji američkog pravosuđa.

Odluka saveznog suda uključuje, između ostalog, sljedeće uplate BP-a: 5,5 milijardi dolara kazne po Zakonu o čistoj vodi, što je najveća civilna kazna u istoriji prava o životnoj sredini, a većina tih sredstava biće usmjerena u obnovu.

Pored toga, 8,1 milijardi dolara je predviđeno za štetu nanijetu prirodnim resursima, što uključuje i milijardu dolara za koju se BP već obavezao da će platiti za rano saniranje štete, a platiće i još 700 miliona dolara ako su utvrde dodatne štete načinjene prirodnim resursima.

Sud je razrezao i 600 miliona dolara kazne na ime drugih potraživanja, uključujući troškove procjene štete nanijete prirodnim resursima, i druge rashode.

Britanski energetski div je već ušao u zasebne sporazume, prema kojima će platiti 4,9 milijardi dolara vlastima pet zemalja Zaliva, i do jedne milijarde dolara stotinama organa lokalnih samouprava na ime potraživanja za ekonomske štete koje su pretrpjeli usljed izlivanja nafte.

Ukupni troškovi BP-a ove katastrofe (prije oporezivanja) dostigli su 54,6 milijardi dolara, prema finansijskom izvještaju kompanije za drugi kvartal ove godine, koji je objavljen u julu.

Prvobitno je procjenjivano da će rashodi ove nagodbe biti 18,7 milijardi dolara, kada je sporazum najavljen u julu. Vlada SAD je došla, međutim, do cifre od ukupno 20,8 milijardi dolara, što je rezultat revidirane analize troškova uz uključivanje nekih sredstva koja se BP već obavezao da plati, rekla je Linč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije