Privreda

Budžet RS veći za četiri odsto

Budžet RS veći za četiri odsto
Budžet RS veći za četiri odsto

BANJALUKA - Nacrt budžeta RS za 2012. godinu, u ukupnom iznosu od 1,825 milijardi KM, koji je veći za četiri odsto u odnosu na rebalansirani, i Ekonomsku politiku za sljedeću godinu, koja predviđa povećanje privrednog rasta za 2,5 odsto, usvojila je Vlada RS.

Aleksandar Džombić, premijer RS, u petak je rekao da je Vlada RS pravila određenje kalkulacije u vezi sa smanjenjem plata budžetskim korisnicima, ali da je na kraju donesena odluka da se od toga odustane.

Umjesto rezova na platama budžetskih korisnika, Džombić je najavio mogućnost smanjenja javne administracije i eventualni višak transferisati u realni i privredni sektor.

Govoreći o Nacrtu budžeta RS Džombić je rekao da je najveća stavka na rashodovnoj strani 699 miliona KM i da se odnosi na lična primanja budžetskih korisnika.

"Za troškove materijala i usluga planirano je 95,7 miliona KM, kapitalni rashodi od 14 miliona KM. Ostala budžetska potrošnja planirana je u iznosu od 387 miliona KM od čega će na otplatu spoljnjeg i unutrašnjeg duga biti izdvojeno oko 340 miliona KM", kazao je Džombić.

Prema Ekonomskoj politici u narednoj godini biće pokrenute značajne privredne aktivnosti

Kao važnije stavke na rashodovnoj strani izdvojio je i izdvajanje Fondu PIO u iznosu od 188 miliona KM, te izdvajanja za boračke invalidnine od 153 miliona KM.

Džombić je pojasnio da će izdvajanja Fondu PIO i za invalidnine kasnije biti preraspodijeljena u budžetu jer su planirana po postojećim zakonskim rješenjima, a sljedeće godine na snagu stupaju dva veoma bitna zakona, kao što je Zakon o Fondu PIO i Zakon o pravima boraca.

Za ove zakone Džombić je istakao da će obezbijediti veću pravičnost, te stvoriti uslove za eventualno povećanje penzija u narednom periodu. Takođe je naglasio da će Zakon o socijalnoj zaštiti donijeti dodatna povećanja za socijalne kategorije sa 41 KM na 80 i 160 KM za šta će u budžetu RS biti obezbijeđeno dodatnih 16 miliona KM.

Govoreći o prihodovnoj strani budžeta RS za 2012. Džombić je rekao da će domaći prihodi biti 1,601 milijarda KM, od čega poreski prihodi iznose 1.456 milijardi KM.

Kada je u pitanju ekonomska politka, Džombić je rekao da se očekuje pozitivan privredni rast od dva odsto, te da su projekcije oko 2,5 odsto, a da je očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta jedan od prioriteta.

Umjesto rezova na platama budžetskih korisnika, Džombić najavio mogućnost smanjenja javne administracije i eventualni višak transferisati u realni i privredni sektor

Govoreći o Ekonomskoj politici, premijer RS je naglasio da je jedan od ciljeva i jačanje aktivnosti države na planu podrške privredi, prvenstveno kroz subvencije i kroz IRB.

"Planirali smo da obezbijedimo dodatnih 200 miliona KM, prvenstveno kroz naplatu kroz koju se očekuje 80 miliona KM od već plasiranih kredita, te otvaranje nove kreditne linije sa Investiciono-razvojnom bankom u vrijednosti od 50 miliona evra", kazao je Džombić.

Prema Ekonomskoj politici u narednoj godini biće pokrenute značajne privredne aktivnosti kao što je izgradnja termoelektrane Ugljevik, čija je vrijednost oko 470 miliona evra, zatim nastavak projekta "Srednja Drina" i izgradnja hidroelektrana na rijeci Bosni.

Kada je u pitanju putna infrastruktura Džombić je za početak građevinske sezone najavio početak izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj i završetak mahovljanske petlje, kao i početak radova na mostu na Savi.

Premijer RS je istakao da će Vlada RS nastaviti sa projektom "Stop poslovnim barijerama", od kojeg se očekuje jednostavnija i efikasnija javna uprava. Isto tako je naveo da će ekonomsku politiku karakterisati restrukturisanje javnih preduzeća.

Rashodovna strana:

Izdvajanja za plate                                                                          699 miliona

Doznake socijalnim institucijama                                               19,2 miliona

Finansiranje podsticaja izvoza                                                    20 miliona

Stambeno zbrinjavanje porodica poginulih                             5 miliona

Podsticaji poljoprivredi                                                                60 miliona

Doznaka Fondu zdravstva                                                           40 miliona

Doznaka Fondu PIO                                                                   188 miliona

Troškovi materijala i usluga                                                       97,5 miliona

Otplata spoljeg i unutrašnjeg duga                                             340 miliona

 

Prihodovna strana:

Domaći prihodi                                                             1,601 milijarda

Poreski prihodi                                                             1.456 milijardi

Neporeski prihodi                                                         144,7 miliona

Samofinansiranje                                                         224 miliona

 

Plate u zdravstvu  bez smanjenja

U narednom periodu neće biti smanjenja plata radnicima u zdravstvenom sektoru, kao i u drugim oblastima, potvrdio je ovo Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na sjednici Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, održanoj u petak.

Prema njegovim riječima, ako se izuzme uticaj krize i bude onako kako je i planirano za narednu godinu, onda se može sigurno tvrditi da neće biti zahtjeva za smanjenje plata u zdravstvu i da će one ostati na sadašnjem nivou.          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije