Privreda

Budžet im neprihvatljiv zbog umanjenja za naknade

Budžet im neprihvatljiv zbog umanjenja za naknade
Budžet im neprihvatljiv zbog umanjenja za naknade

BANJALUKA - Za Republički sindikat obrazovanja, nauke i kulture budžet Republike Srpske za 2015. godinu je neprihvatljiv, jer je u stavci "rashodi za bruto naknade" evidentno da su kod svih budžetskih organizacija i potrošačkih jedinica Ministarstva prosvjete i kulture ove naknade umanjene za 35 odsto, izjavio je predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić.

"To su naknade koje su regulisane Zakonom o platama i kolektivnim ugovorima, opštim i posebnim kolektivnim ugovorom i ako se neko drzne da u bilo kom obimu smanji ta prava koja su regulisana tim aktima naši članovi i zaposleni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture će biti prisiljeni i tužiće poslodavce ili će preduzeti neke druge oblike sindikalne borbe", rekao je Gnjatić novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Izvršnog odbora Sindikata.

On je istakao da budžet za 2015. godinu "ne ispravlja nepravdu" prema radnicima u obrazovanju, nauci i kulturi učinjenu 2008. godine, jer ne ispunjava obavezu i zaključak parlamenta Srpske, kojom je predviđeno da Vlada Srpske kroz izmjene Zakona o platama izjednači platne koeficijente za višu, visoku stručnu spremu i naučna zvanja sa najnižim koeficijentima ostalih korisnika budžeta.

Govoreći od ekonomskoj politici za narednu godinu, Gnjatić je rekao da se u ovom dokumentu po ko zna koji put pominje reforma obrazovanja, iako ni prethodne reforme nisu analizirane i provedene.

"Kada je riječ o ekonomskom politici za 2015. godinu oblast obrazovanja je obuhvaćena sa nekoliko rečenica. Ono što provejava u tome je samo riječ reforma, po ko zna koji put reforma, ali ne piše o čemu se tu radi", naglašava Gnjatić.

On je rekao da će ovaj sindikat dati svoj konstruktivan doprinos poboljšanju materijalno-socijalnog statusa svojih članova, i učestvovati u poboljšanju uslova i kvaliteta rada u obrazovanju, nauci i kulturi Republike Srpske.

Gnjatić je dodao da je Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske jedini reprezentativan sindikat u ovoj oblasti koji ima oko 17.500 članova u odnosu na 21.500 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije