Privreda

Bugarska obustavlja aktivnosti u vezi sa "Južnim tokom"

Bugarska obustavlja aktivnosti u vezi sa "Južnim tokom"
Bugarska obustavlja aktivnosti u vezi sa "Južnim tokom"

SOFIJA - Predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev pozvao je danas na obustavu svih aktivnosti u vezi sa gasovodom "Južni tok" u toj zemlji, dok se taj projekat ne uskladi sa evropskim zakonodavstvom.

Bugarski predsjednik reagovao je na izvještaje medija prema kojima se Bugarski energetski holding sprema da potpiše ugovor sa ruskim "Gaspromom" o zajmu od oko milijardu evra za finansiranje bugarskog učešća u projektu "Južni tok", saopštio je pres sekretarijat Plevnelijeva.

Plevnelijev je naveo da je zapanjen i ogorčen zbog toga što vlada i dalje provodi aktivnosti u vezi s tim projektom, uprkos obećanju premijera Plamena Orešarskog javno datog 8. juna da će izgradnja gasovoda privremeno biti obustavljena, prenijela je agencija BTA.

Bugarski predsjednik podsjetio je da je Evropska komisija 2. juna saopštila da će protiv Bugarske pokrenuti proceduru zbog kršenja pravila kojima se uređuje evropsko unutrašnje tržište i konkurencija.

Nepoštovanje evropskog zakonodavstva može da dovede do toga da Bugarskoj budu uvedene sankcije, koje će opteretiti svakog bugarskog građanina, navedeno je u saopštenju.

Plevnelijev je podsjetio da on podržava izgradnju gasovoda "Južni tok" u Bugarskoj, ali samo uz strogo poštovanje zakona EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije