Privreda

Bukejlović: Riječ je o kašnjenju, a ne zadržavanju isplate

Bukejlović: Riječ je o kašnjenju, a ne zadržavanju isplate
Bukejlović: Riječ je o kašnjenju, a ne zadržavanju isplate

DOBOJ - Većinski vlasnik dobojskog "Trudbenika" Pero Bukejlović negirao je optužbe manjinskog sindikata u ovom preduzeću da je u proteklom periodu radnicima umanjivao plate i da je ostvarenu razliku u iznosu od 10.812 KM usmjeravao na plaćanje drugih obaveza preduzeća.

On je izjavio novinarima da je sporna kvalifikacija navedena u izvještaju Centra javne bezbjednosti Doboj dostavljena Okružnom tužilaštvu, o zloupotrebi položaja u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, jer je, kako je naveo, riječ o kašnjenju u isplati.

"Nije jasno da neko to okarakteriše kao djelo zadržavanja u preduzeću koje radi u gubitku i to od radnika koji su svjedoci da se plaća što je zarađeno", istakao je Bukejlović.

On je naglasio da je Upravni odbor "Trudbenika" odlukom naložio da se obaveze prema radnicima sukcesivno isplate u naredne tri godine, te da ovo preduzeće nije imuno na ekonomske probleme.

"Bez organizacione transformacije 'Trudbenika' nije moguće riješiti probleme ovog preduzeća", naveo je Bukejlović, ukazavši da je Vladi Republike Srpske na razmatranje dostavljen program za restrukturisanje prema kome bi se dugovi pretvorili u akcije uz dokapitalizaciju preduzeća.

Bukejlović je poručio da je "Trudbenik" jedini brend iz metalske industrije i ukazao na neophodnost da se on zadrži na ovim prostorima.

Okružno tužilaštvo u Doboj zaprimilo je izvještaj protiv Pere Bukejlovića iz Doboja zbog sumnje da je kao odgovorno lice umanjivao radnicima plate, a razliku usmjeravao na plaćanje drugih obaveza preduzeća, čime je stekao protivpravnu korist od 10.812 KM.

Centar javne bezbjednosti je naveo da za Bukejlovića postoji osnov sumnje da je, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za preduzeće u kojem je obavljao funkciju odgovornog lica, tri mjeseca u 2012. i četiri mjeseca 2013. određenom broju radnika isplaćivao plate koje su obračunom umanjene za iznos njihovih obaveza - kredit i članarine.

Na ovaj način preduzeću je pribavljena protivpravna imovinska korist od 10.812 KM, za šta su oštećeni radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije