Privreda

Bez ugovora nema isporuke struje

 Bez ugovora nema isporuke struje
Bez ugovora nema isporuke struje

BANJALUKA - Zavisno preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka pozvalo je sve potrošače električne energije koji nisu potpisali ugovor o snabdijevanju da to učine do kraja ovog mjeseca, kada ističe rok za ispunjavanje ove zakonske obaveze.

U "Elektrokrajini" navode da je svoju dužnost do sada ispunilo 61 odsto potrošača.

"Kupac koji nakon 30. septembra ne bude imao potpisan ugovor o snabdijevanju neće moći imati snabdjevača električne energije, te samim tim ostaje bez isporuke električne energije", upozorava Predrag Klincov, portparol "Elektrokrajine".

On podsjeća da se ugovorom o snabdijevanju regulišu uslovi kupoprodaje električne energije u skladu sa potrebama kupca i raspoloživim količinama iz elektroenergetskog bilansa.

"Prava kupca koja se regulišu ugovorom prvenstveno se odnose na obezbjeđenje ugovorene količine, snage i kvaliteta preuzete električne energije. Sklapanje ugovora je besplatno i ne ograničava kupca pri eventualnoj odluci o promjeni snabdjevača u budućem periodu", naglašava Klincov.

Kupci električne energije ugovore o snabdijevanju mogu potpisati u prostorijama lokalnih elektrodistribucija, kao i u sjedištu "Elektrokrajine" u centru Banjaluke.

Što se tiče aktivnosti na naplati električne energije, u "Elektrokrajini" kažu da nivo naplate drže iznad 100 odsto s obzirom na to da su u to uračunali i naplatu potraživanja po ranije sklopljenim reprogramima.

To preduzeće je u prvih sedam mjeseci ove godine izvršilo ukupno 5.941 isključenje kupaca sa distributivne mreže zbog neplaćanja potrošene struje, što je za čak 42 odsto više isključenja u odnosu na isti period prošle godine.

"Od ukupnog broja isključenja, 80 odsto se odnosi na domaćinstva, a 20 odsto na kupce iz kategorije 'ostala potrošnja'", navodi Klincov.

Pored toga, "Elektrokrajina" je u istom periodu ove godine otkrila 585 slučajeva neovlaštene potrošnje struje, te je po tom osnovu podnijela 114 krivičnih prijava i 105 tužbi protiv nesavjesnih potrošača.

"Neovlaštena potrošnja električne energije zakonom se tretira kao krivično djelo koje se sankcioniše novčanom kaznom ili zatvorom. Ako je to krivično djelo počinilo fizičko lice, zakonom je predviđena minimalna novčana kazna od 1.000 KM ili kazna zatvora do jedne godine", kaže Klincov.

Treba reći i da je "Elektrokrajina" svim kupcima ponudila besplatnu dostavu računa za utrošenu električnu energiju putem elektronske pošte (e-mailom) umjesto u štampanom obliku.

"U proteklih šest mjeseci primjene, nova usluga je aktivirana kod oko 2.800 kupaca, s tim da očekujemo da će se broj zahtjeva za dostavu računa putem e-maila svakog mjeseca konstantno uvećavati", kazao je Klincov.

On navodi da se osnovna prednost nove usluge za kupce ogleda u dobijanju računa za utrošenu električnu energiju odmah po obračunu potrošnje, do šestog dana u mjesecu za račun iz prethodnog mjeseca, dok račun upućen putem pošte stiže oko 15. u mjesecu i dosta zavisi od udaljenosti kupca i brzine poštanske usluge.

Nova usluga, takođe, predstavlja jednu od mjera racionalizacije troškova "Elektrokrajine", posebno nakon zakonski uvedene obaveze dostave računa poštom umjesto vlastitim kapacitetima.

Za aktiviranje nove usluge za domaćinstava potrebno je da kupac ili drugo lice sa njegovom ličnom kartom dođe u nadležnu elektrodistribuciju i potpiše odgovarajući zahtjev. Za pravna lica, zajednice etažnih vlasnika i radnje potreban je pečat tog pravnog lica i lična karta podnosioca zahtjeva.

"Po aktiviranju nove usluge kupcima se više neće slati računi u štampanom obliku", navode u "Elektrokrajini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije