Privreda

Carine na uvoz aluminijumske folije

Carine na uvoz aluminijumske folije
Carine na uvoz aluminijumske folije

BRISEL - EU će uvesti antidamping carine na uvoz aluminijumske folije iz Rusije pošto su preliminarni rezultati istrage pokazali da je ovaj proizvod prodat u evropskom bloku ispod uobičajene tržišne cijene, piše u "Zvaničnom žurnalu EU".

Prema navodima "Žurnala", preliminarne antidamping carine od 12,2 odsto biće uvedene od nedjelje na uvoz aluminijumske folije iz Rusije, čiji je proizvođač grupacija "Rusal".

"Na osnovu zaključaka koje je donijela Evropska komisija, preliminarne mjere biće uvedene kako bi se spriječile dalje povrede industrije evropskog bloka uvozom po damping cijenama", ističe se u "Žurnalu".

Privremene carine trajaće šest mjeseci i tokom tog perioda Evropska komisija će okončati istragu, koja bi mogla rezultirati trajnim carinama.

Grupacija "Rusal" je saopštila da će sarađivati sa Evropskom komisijom i izražena je nada da će na kraju procesa, kada Brisel uzme u obzir date argumente, da će carine biti umanjene ili ukinute.

Evropska komisija pokrenula je istragu u oktobru prošle godine nakon prijema žalbi nekoliko evropskih proizvođača aluminijumske folije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije