Privreda

Čavić: Nenormalno zaduživanje u "Željeznicama"

Čavić: Nenormalno zaduživanje u "Željeznicama"
Čavić: Nenormalno zaduživanje u "Željeznicama"

BANJALUKA- Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da je "nenormalno" zaduživanje "Željeznica Republike Srpske" ovo preduzeće odvelo u "sunovrat".

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su na kraju 2005. godine "Željeznice Republike Srpske" imale obaveze od 59 miliona KM, a na kraju 2013. godine one iznose 304 miliona KM, od čega 160 miliona KM dugoročni krediti, 16 miliona obaveze za poreze, a 130 kratkoročne obaveze.

Prema njegovim riječima, visina godišnje kamate za troškove kredita na kraju 2013. godine od 13 miliona KM najbolje odslikava šta se u posljednjih devet godina dešavalo u "Željeznicama", jer je ta kamata 2005. godine iznosila 860.000 KM.

"Iznosi subvencija iz budžeta Republike Srpske su u prosjeku godišnje iznosili 29 miliona KM, a kada se saberu obaveze i subvencije ukupno primljene u posljednjih devet godina vidi se da je u `Željeznice` uloženo 480 miliona KM", ističe Čavić i navodi da ukupupni kumulativni neto gubitak ovog preduzeća u devet godina iznosi 157 miliona KM.

Čavić je ocijenio da je stanje u preduzeću "Željeznice Republike Srpske" odraz "kadrovske politike predsjednika SNSD-a i DNS-a Milorada Dodika i Marka Pavića", te da je najveći dio gubitaka ovog preduzeća posljedica "političkog upravljanja 'Željeznicama' i neodgovornosti prema javnim sredstvima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije