Privreda

Čavić: Pokrenuti istrage u Bobar banci

Čavić: Pokrenuti istrage u Bobar banci
Čavić: Pokrenuti istrage u Bobar banci

BANJALUKA - Predsjednik NDP-a Dragan Čavić pozvao je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i Sipu da počnu istrage kako bi bilo utvrđeno ko je doveo Bobar banku u situaciju u kojoj se sada nalazi i u kojoj je uvedena prinudna uprava na osnovu odluke Agencije za bankarstvo Srpske.

On je pozvao vlasti u Srpskoj da smijene ministra finansija Zorana Tegeltiju i direktora Agencije za bankarstvo Srpske Slavicu Injac, napomenuvši da je prije desetak dana govorio o problemima u ovoj banci, koji su "prouzrokovani političkom blagonaklonošću Agencije za bankarstvo, direktora te agencije Slavice Injac, koja je pod političkim uticajem SNSD-a, i ministra Tegeltije".

Čavić je naveo da su "lica iz vlasti Srpske" radi spašavanja Bobar banke oročila u toj banci skoro 14 miliona KM depozita preduzeća "Termoelektrana Ugljevik", "Hidroelektrane na Drini" i "Hidroelektrane na Trebišnjici", dodajući da se od danas ti oročeni depoziti nalaze pod prinudnom upravom i da će, kao svi drugi depozitari, morati da čekaju red na isplatu.

Prema njegovim riječima, da je Agencija za bankarstvo ranije preduzela mere danas ova banka ne bi bila pod prinudnom upravom.

Čavić je rekao da ima "pouzdanu informaciju" da su u Bobar banci "nestale i pozamašne sume gotovog novca iz trezora ove banke" i da ne odgovaraju evidencije u poslovnim knjigama i stvarno stanje gotovine u trezorima.

On je dodao da je grupacija "Bobar" imala "izdašnu podršku Investiciono-razvojne banke /IRB/ Srpske", koja je prije nekoliko godina izvršila dokapitalizaciju te banke, te da je Republika Srpska imala akcije u toj banci.

Čavić je rekao da IRB, nakon uvođenja prinudne uprave u Bobar banku, treba da se brine za svoje plasmane, jer je Bobar banka bila posrednik u brojnim kreditnim plasmanima IRB-a i da klijenti Bobar banke putem revolving kredita treba da vraćaju novac IRB-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije