Privreda

Cerar: EU treba da komunicira sa Rusijom

Cerar: EU treba da komunicira sa Rusijom
Cerar: EU treba da komunicira sa Rusijom

LJUBLJANA - Premijer Slovenije Miroslav Cerar smatra da EU treba da komunicira sa Rusijom i ističe da se njegova zemlja boji ekonomskih i političkih posljedica krize.

"Slovenija pokriva 75 odsto potražnje uvozeći gas iz Rusije.  Niko nije zainteresovan za produbljivanje konflikta", navodi Cerar. 

On upozorava da optužbe na račun Rusije neće pomoći i ocjenjuje da se svi  "nalazimo  u jako opasnom položaju u kojem pojedina lica pokušavaju da povećaju  svoju vlast". 

"Sukob sa Rusijom može se riješiti jedino  ako uticajne države EU sačuvaju kanale za pregovore s Moskvom i ako EU istupi kao jedinstvena cjelina", rekao je  Cerar u intervjuu za "Di velt".

Slovenački premijer vjeruje da velike države EU,  kao što je NJemačka,  održavaju usku saradnju s Rusijom te da su one diplomatski uticale na Putina i Ukrajinu i vratili ih za pregovarački sto. 

"Bez pregovora  Putina i Merkelove  situacija bi mogla biti mnogo  lošija nego što je sada" - navodi Cerar.

Bez obzira na to što je NATO zabrinut, jer ruski lovci "lete vazdušnim prostorom  alijanse", slovenački premijer ne smatra da  Rusija prijeti. 

"U kršenju vazdušnog prostora NATO-a vidim formu političke komunikacije. Evropa sad mora biti krajnje oprezna i ne dopustiti sebi preuveličane reakcije", poručuje  Cerar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije