Privreda

Česi zainteresovani za organsku hranu iz BiH

Česi zainteresovani za organsku hranu iz BiH
Česi zainteresovani za organsku hranu iz BiH

SARAJEVO - Češko tržište veoma je zainteresovano za kvalitetnu organsku hranu koja se proizvodi u BiH, rekao je ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik.

Skalnik je napomenuo da se ta hrana, proizvedena u BiH, zbog administrativnih barijera ne može plasirati na evropsko tržište.

BiH ima potencijal za jači razvoj ekonomije, posebno kada je riječ o poljoprivredi kao velikoj razvojnoj šansi, te uzgoju organske hrane, konstatovano je na sastanku Skalnika i predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefika Džaferovića. 

Tokom susreta je istaknuto da razvoj ekonomske saradnje između BiH i Češke treba biti u fokusu odnosa dvije zemlje, te je konstatovano da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou, bez otvornih pitanja, i da ih treba ojačati saradnjom i u drugim sferama. 

Skalnik je rekao da je problem u različitim propisima u dva entiteta koji predstavljaju prepreke investitorima, saopšteno je iz parlamenta BiH.   

Džaferović je zahvalio Češkoj za dosadašnju sveukupnu pomoć BiH, posebno razvojnim projektima Vlade te zemlje kojima se pomaže razvoj lokalnih zajednica, kao i stipendiranju domaćih studenata. 

Džaferović je gostu prenio da je novoformirana vlast u fokus svojih programa stavila razvoj ekonomskih odnosa, osiguravanje jedinstvenog ekonomskog prostora i stvaranje privlačnijeg poslovnog ambijeta za strana ulaganja. 

On je naveo da zbog novog pristupa EU prema BiH, koji mijenja prioritete i stavlja težište na reforme u realnom sektoru, naredne četiri godine treba da budu posvećene prvo reformama kojima će se poboljšati životni standard građana.

Prema njegovim riječima, iskustva Češke koja je već prošla put koji BiH tek očekuje kao i podrška na našem evroatlanstkom putu su od posebnog značaja za sve građane BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije