Privreda

BiH "Hit-Hod Companyju" nemaju odakle da isplate 3,1 milion KM duga

BiH "Hit-Hod Companyju" nemaju odakle da isplate 3,1 milion KM duga
BiH "Hit-Hod Companyju" nemaju odakle da isplate 3,1 milion KM duga

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina i njen budžet nalaze se u ogromnim problemima, jer nemaju odakle da isplate 3,1 milion KM firmi "Hit-Hod Company" iz Laktaša, koja je nedavno dobila spor protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U Savjetu ministara BiH sve što smo uspjeli saznati je da će se na jednoj od narednih sjednica izjašnjavati o tom problemu, odnosno gdje i kako naći novac za obeštećenje kompanije "Hit-Hod". Ono što je sigurno jeste da u budžetu BiH nema novca za isplatu 3,1 milion KM, a da je sada suštinsko pitanje da li će budžetom za sljedeću godinu biti planiran ovaj iznos, kako bi se sprovela presuda Suda BiH.

Cijela priča o sporu laktaške firme protiv UIO datira još iz 2004. godine, kada Uprava za indirektno oporezivanje nije ni postojala. Problem je nastao u vrijeme bivše Republičke uprave carina RS, koja je firmi "Hit-Hod" oduzela robu u vrijednosti 119.387,63 KM iz razloga što ta oduzeta akcizna roba nije bila obilježena akciznim markicama, a kako "Hit-Hod" tu robu nije želio izvesti van granica BiH, ona je oduzeta, a kasnije i uništena.

Nedugo nakon toga počinje pravna zavrzlama u kojoj se paralelno vodilo nekoliko parnica i u kojoj je doneseno nekoliko presuda. Suština je u tome da kompanija "Hit-Hod" tuži UIO kao pravnog nasljednika Republičke uprave carina RS, a osim za oduzetu robu, tužbu podnosi i zato što u periodu od 2005. do 2009. godine nije dobila identifikacioni broj od UIO. Da apsurd bude veći, ovaj identifikacioni broj firmi "Hit-Hod" zakonski nije ni mogao biti dodijeljen jer je imala dugovanja prema budžetu i blokiran račun.

"Uprava je iskoristila sva pravna sredstva pred nadležnim pravosudnim institucijama, ali je presuda donesena u korist pomenute kompanije", rekli su nam u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Međutim, tek nakon presude počinju problemi, jer BiH nema odakle da isplati taj novac. Upravi se poslije presude obratilo Ministarstvo finansija i trezora BiH koje je pitalo da li postoji mogućnost da se presuda izvrši sa jedinstvenog računa.

"U odgovoru smo naveli da u skladu sa trenutnom važećom zakonskom legislativom koja definiše raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa, ne postoji zakonski osnov i mogućnost da sredstva po osnovu presude Suda BiH i rješenja o izvršenju u predmetu 'Hit-Hod' budu isplaćena sa jedinstvenog računa UIO", rekli su u UIO dok u Ministarstvu finansija i trezora nismo dobili odgovor na pitanja šta će konkretno preduzeti po ovom pitanju.

Što se tiče same pravosnažne presude, kompaniji "Hit-Hod" mora biti isplaćeno 119.387,63 KM kao vrijednost oduzete robe, zatim 1.463.648 KM zbog izmakle dobiti te 12.971 KM za troškove parničnog postupka. Sve ukupno sa zakonskim zateznim kamatama firmi "Hit-Hod" mora biti isplaćeno 3.194.743 KM. Sa odgovornima u firmi "Hit-Hod", odnosno njenim vlasnikom Goranom Jezdimirom, juče nismo uspjeli stupiti u kontakt, jer jedini broj ove firme koji smo dobili na informacijama nije u funkciji.

Jezdimir je, inače, već dobijao sporove protiv institucija u RS i BiH, a 1998. godine iz budžeta RS isplaćeno mu je nešto više od 780.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije