Privreda

Crna Gora - Hrvatska: Refleksije krize u Grčkoj

Crna Gora - Hrvatska: Refleksije krize u Grčkoj
Crna Gora - Hrvatska: Refleksije krize u Grčkoj

Grčka kriza neće imati direktan uticaj na ekonomiju Crne Gore i Hrvatske, ali se ne može isključiti idirektan uticaj preko njihovih ekonomskih partnera.

Crna Gora će se, prema domaćim i međunarodnim analizama, naći u grupi zemalja koje neće značajnije osjetiti posljedice grčke krize, jer crnogorski bankarski sistem nije povezan sa bankama Grčke. Takođe, izvoz Crne Gore u Grčku je zanemarljiv, a gotovo su beznačajne i grčke investicije u Crnoj Gori.

"Ipak, ne mogu se isključiti indirektni efekti. Negativni indirektni efekti se mogu manifestovati kroz negativan uticaj grčke krize na neke od naših partnera koji su u većoj mjeri povezani sa Grčkom, odnosno njihovo prelivanje kroz eksterne odnose sa ovim zemljama“, piše u saopštenju Centralne banke Crne Gore.

Takođe je rečeno da crnogorski turizam može imati i koristi od krize u Grčkoj, jer se pretpostavlja da će veći broj turista iz regiona i Evrope odustati od putovanja u Grčku.

Sličnog je stava i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je istakao je da je siguran da je izloženost hrvatskih banaka zbog grčke krize - zanemariva.

"Naše banke su imale na strani pasive oko 14 miliona, odnosno aktive oko 130 hiljada evra izloženosti, što je stvarno zanemarivo, pa ne očekujemo nikakav uticaj onog što se događa u Grčkoj na naš bankarski sistem", rekao je Vujčić. Jedini značajni efekti koji se mogu dogoditi su, smatra on, indirektni efekti od kretanja na deviznom i tržištu obveznica.

"Ono što smo vidjeli, jeste da je tržište na vrlo miran način prihvatilo ono što se dogodilo u Grčkoj, odnosno zatvaranje banaka i jučerašnju odluku Evropske centralne banke o ograničavanju likvidnosti za grčke banke, na način da neko jeste depresirao evro na početku radnog dana, ali nakon toga se vratio", rekao je Vujičić.

On vjeruje da je evrozona sada bolje pripremljena na trenutnu situaciju u Grčkoj, nego što je to bilo na početku krize, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije