Privreda

Cvijanović: Obezbjediti ambijent privlačan za investitore

Cvijanović:  Obezbjediti ambijent privlačan za investitore
Cvijanović: Obezbjediti ambijent privlačan za investitore

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja će danas prisustvovati svečanom otvaranju fabrike za preradu metal silicijuma "R-S silikon" u Bjelajcu, opština Mrkonjić Grad, rekla je da je Vlada čvrsto opredijeljena da obezbijedi ambijent privlačan za investitore, što pokazuje i ovaj projekat koji predstavlja ohrabrenje i podsticaj drugim investitorima da ulažu u Srpsku.

"Vlada i institucije Srpske podržali su inicijativu italijanske kompanije 'Metalege' za otvaranje Fabrike 'R-S silikon' u Mrkonjić Gradu. Za realizaciju ovog projekta Vlada je obezbijedila devet miliona maraka koji se isplaćuju u tranšama, prateći faze i stepen realizacije projekta. Zahvaljujući ovoj investiciji omogućeno je novih 112 radnih mjesta", rekla je Cvijanovićeva Srni.

Izgradnja i opremanje ove fabrike u Bjelajcu koštala je ukupno 41 milion evra, a projekat je realizovala italijanska kompanija "Metalege", jedna od ukupno četiri proizvođača silicijum metala u Evropi.

Na projektovanju i izgradnji ove fabrike učestvovalo je 40 kompanija sa više od 350 radnika, a sva proizvodnja je namijenjena za izvoz na evropsko tržište.

Cvijanovićeva je istakla da ova investicija dokazuje da je prioritetni cilj Vlade Republike Srpske podrška privredi, zapošljavanju, povećanju izvoza, prenosu znanja i tehnologija, odnosno podrška ulaganjima koja će dovesti do poboljšanja konkurentnosti Republike Srpske na globalnom planu.

"Svi koji budu otpočinjali velike investicione projekte imaće podršku Vlade Srpske", kaže Cvijanovićeva i naglašava da je prednost za ulaganje u Republici Srpskoj i cijena električne energije koja je najniža u regionu, kao i činjenica da investitori veoma brzo, uz skraćenu proceduru, mogu da osnuju preduzeća.

Fabrika "R-S silikon" proizvodiće 16.000 tona metal silicijuma godišnje, koji se koristi za potrebe medicinske i farmaceutske industrije, ali i građevinarstva i industrije metala.

To je jedna od najmodernijih fabrika za te namjene u svijetu, sa tehnologijom novije generacije koja neće zagađivati životnu sredinu.

"Ovaj projekat je izuzetno važan za Mrkonjić Grad, ali i cijelu Republiku Srpsku. Fabrika će doprinijeti razvoju privrede opštine, a direktnu korist imaće i Srpska kroz zapošljavanje velikog broja radnika. Indirektnu korist imaće privreda cijele regije koja će biti vezana za poslove ove kompanije", naglasila je predsjednik Vlade Srpske.

Ona je istakla da nije izostala ni budžetska podrška Vlade Republike Srpske Mrkonjić Gradu, opštini koja preferira da postane jedan od najvećih izvoznika u regiji.

"Iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa za projekte koji se realizuju na teritoriji ove opštine do sada je uloženo oko 8,7 miliona maraka, a posredstvom Investiciono-razvojne banke Republike Srpske na kreditnoj osnovi u opštinu Mrkonjić Grad plasirano je oko 20 miliona maraka", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je ovoj, kao i mnogim drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj pružena budžetska podrška za razvoj privrede, pa je za podsticaj izvozu, poboljšanje efikasnosti poslovanja i druge projekte obezbijeđeno milion i po maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije