Privreda

Cvijanović: Odgovore za RAOP tražiti u sudu

Cvijanović: Odgovore za RAOP tražiti u sudu
Cvijanović: Odgovore za RAOP tražiti u sudu

PRIJEDOR - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je žaljenje zbog svega što se dešava u vezi sa preduzećem "Energoinvest-Rasklopna oprema" /RAOP/, ističući da su adresa za mnoga od tih pitanja pravosudne institucije, a ne izvršna vlast i Vlada Republike Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da je problem RAOP-a "stara priča", te da postoji jedan broj bivših radnika koji imaju određena potraživanja i uspjeli su da ih naplate, ali i izvjestan broj ljudi koji to nisu uspjeli, kao i radnika koji nisu uopšte prijavili svoja potraživanja, a Vlada im je omogućila da dobiju određeni iznos novca.

"Mi smo prije nekoliko mjeseci donijeli odluku i izdvojili 410.000 KM upravo za ove radnike koji nisu, iz različitih razloga, ponekad i vrlo sentimentalnih, tužili svoje bivše preduzeće i nisu imali prijavljenih potraživanja", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Premijer Srpske očekuje da će ova situacija biti razriješena, jer je Vlada reagovala uplatom ovih sredstava.

Odgovarajući na pitanja o štrajku radnika RAOP-a, ona je istakla da su mnoga pitanja koja se adresiraju na Vladu, u stvari pitanja za sud koji je relevantna institucija koja treba da ponudi odgovaraujuće odgovore, zato što je taj postupak vodio sud, a ne Vlada Republike Srpske.

"Čula sam da radnici govore da su potraživanja nekima izmirena u potpunosti, a da su neki drugi djelimično ili apsolutno ostali neizmireni. To nisu stvari na koje smo mi kao Vlada mogli da utičemo, u pitanju je sudski postupak i tamo treba da se traže odgovori", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se postepeno upošljavanje u okviru svega onoga što je nekada predstavljalo imovinu nekadašnjeg RAOP-a dešava u novim okvirima i uz poslovanje novog strateškog partnera koji je postao vlasnik te imovine.

"Imamo uvjeravanja s njegove strane da će postepeno doći do upošljavanja radnika, pri čemu prioritet imaju svi bivši radnici ako imaju mogućnost da budu u radnom odnosu, a da će se to preduzeće isto tako otvoriti i za neke druge radnike i druge profile", rekla je Cvijanovićeva.

Tridesetak bivših radnika preduzeća "Energoinvest - Rasklopna oprema" /RAOP/ protestovalo je jutros ispred Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, tražeći da im budu isplaćena dugovanja po osnovu presuda koje je donio ovaj sud.

Bivši radnici RAOP-a traže od Vlade Republike Srpske u roku od 20 dana isplatu potraživanja po sudskim presudama i uplatu doprinosa na osnovu ostvarenog radnog staža.

Cvijanovićeva je danas sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom bila u radnoj posjeti Prijedoru gdje su sa gradonačelnikom Markom Pavićem razgovarali o aktuelnim problemima ove lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije