Privreda

Cvijanović: Podsticaj za nova preduzeća

Cvijanović: Podsticaj za nova preduzeća
Cvijanović: Podsticaj za nova preduzeća

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će otvaranje "Majkrosoft inovacionog centra" /MIC/ biti podsticajno za uspostavljanje novih preduzeća, ali i uopšte unapređenje svega što je potrebno uraditi kada je riječ o informacionim tehnologijama.

Cvijanovićeva je istakla da MIC doživljava kao novi način brendiranja Banjaluke i Republike Srpske u ovako važnoj oblasti.

"Potrebno je da se ukrupne određeni subjekti na teritoriji Srpske koji su već iskazali interes za funkcionisanje tako da budu vezani za ovakav centar, koji će im pomoći u razvoju poslovnih planova", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i uspostavljanju MIC između Vlade i "Majkrosofta".

Ona je zaključila da Memorandum predstavlja novi, viši nivo dugogodišnje saradnje između Vlade i "Majkrosofta", te da će ta saradnja biti i bolja s obzirom na planove koje imaju u budućnosti.

U ime Vlade, Memorandum je potpisao ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, koji je rekao da je svrha otvaranja MIC-a, prije svega, u podršci razvoju i povećanoj upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija, uspostavljanju saradnje sa akademskom zajednicom, poslovnim sektorom, te podsticanje rasta i nastanka inovacionih preduzeća zasnovanih na informaciono-komunikacionim tehnologijama.

"Vlada je inicirala ovaj projekat da bi pomogla mladima u Srpskoj da što prije steknu vještine i kompetencije u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija koje su potrebne za uključivanje na tržište rada", rekao je Komić.

On je naveo da u svijetu ima 110 ovakvih centara u 38 zemalja čiji su ciljevi kreiranje novih poslova, radnih mjesta, kompanija i inovativnih rješenja.

Direktor "Majkrosofta" za BiH Omar Krivošija rekao je da će MIC, koji će biti smješten u Inovacionom centru Banjaluka, biti prvi ovakav centar u BiH.

"Vlada je prepoznala, u saradnji sa `Majkrosoftom`, da MIC može donijeti dodatne mogućnosti za mlade i za `strat ap` kompanije. Pokušaćemo da naše iskustvo preslikamo i pomognemo mladima da budu uspješni kroz `start ap` kompanije", rekao je Krivošija.

On je dodao da je ovo i dobar način za sprečavanje odlaska mladih iz BiH, jer su u informacionim tehnologijama mogućnosti neograničene, te da Hrvatska već 10 godina ima ovakav centar.

Memorandum je na snazi godinu dana, a provođenje potencijalne saradnje biće predmet posebnog ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije