Privreda

Cvijanovićeva otvorila Sajam privrede i turizma (FOTO)

Cvijanovićeva otvorila Sajam privrede i turizma (FOTO)
Cvijanovićeva otvorila Sajam privrede i turizma (FOTO)

DERVENTA - Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je Sajam privrede i turizma "Derventa 2015", na kojem učestvuje više od 100 izlagača.

Cvijanovićeva je ocijenila da je sajam u Derventi jedan od prepoznatljivijih privrednih događaja u Republici Srpskoj.

"Ovaj sajam već 10 godina uspješno organizuju lokalne vlasti, uz podršku i pokroviteljstvo Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva trgovine i turizma Srpske, te uz angažman Privredne komore i svih privrednika koji su doprinijeli da ovaj sajam bude prepoznatljiv", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da u opštini Derventa ima mnogo dobrih parametara u svim oblastima.

"U ovoj opštini je najniža stopa nezaposlenosti, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u cijeloj BiH. Najniži je i stepen zaduženosti ove lokalne zajednice, a činjenica da od 6.000 zaposlenih 45 odsto radi u prerađivačkoj industriji je za svaku pohvalu", dodala je Cvijanovićeva i napomenula da je Derventa danas moderna i uspješna lokalna zajednica.

Premijerka je naglasila da joj je značajno da razgovara sa privrednicima.

"Pokazalo se na području Dervente da se ekonomska kriza može prevazići, ukoliko postoje dobre mjere, intervencija Vlade Republike Srpske i angažman privrednika. Ohrabrena sam svim dobrim pokazateljima u ovoj opštini", kaže Cvijanovićeva i napominje da je veoma važna dobra sinergija Vlade Srpske, lokalnih vlasti i privrednika.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske u proteklom periodu pomogla opštini Derventa.

"Od 2006. do 2014. godine smo za područje Dervente izdvojili 6,5 miliona KM, a najviše tih sredstava oko pet miliona KM je utrošeno u podsticaj izvoza, dok je oko milion KM dat za podršku preduzećima u oblasti tekstila i kože", precizirala je Cvijanovićeva i navela da je 250.000 KM utrošeno za novo zapošljavanje i 750.000 KM za socijalno ugrožene kategorije.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić kaže da se deset godina uspješno organizuje Sajam privrede i turizma.

"Veliko je zadovoljstvo što je danas ovdje premijer Srpske i što je prepoznala naša nastojanja da budemo uspješni. Radimo valjano, imamo rezultate u svim oblastima i sigurno je da će tako biti i u narednom periodu", rekao je Simić.

On je istakao da je zadovoljan stopom izvoza i privrednicima sa područja derventske opštine.

Direktor kopmanije "Sanino" Radovan Pazurević iz Dervente naglasio je da su uslovi za poslovanje u ovoj opštini veoma dobri.

"Visoko je razumijevanje i koordinacija lokalne samouprave i privrednika, što je veoma važno. U Derventi imamo kvalitetnu radnu snagu i veoma smo privlačni za strane investitore", navodi Pazurević.

Otvaranju sajma prisustvovali su ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te predstavnici lokalnih zajednica.

"Mehanizam koordinacijena usvojen na svim nivoima u BiH"

"Ostala je još formalna obaveza da preformulišemo određene stvari, s obzirom na činjenicu da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", rekla je Cvijanovićeva u Derventi.

Ona je navela da je mehanizam koordinacije prvo usvojila Vlada Republike Srpske, pa Savjet ministara BiH, a zatim Vlada Federacije BiH.

Izvršene obaveze prema Doboju

Cvijanovićeva je izjavila da je Fond solidarnosti izvršio obavezu prema gradu Doboju, odnosno da je obezbijeđeno šest miliona KM za podršku privredi.

"Ranije smo se dogovorili da napravimo aranžman, prema kojem bi, iz Fonda solidarnosti bilo obezbijeđeno šest milona KM, a da lokalna zajednica obezbijedi tri miliona KM za podršku privredi, odnosno subjektima koji su bili oštećeni u poplavma", rekla je premijerka.

Ona je istakla da Vlada Srpske nije sačinila kriterijume ko će da dobije pomoć, te da je to ostavljeno lokalnoj zajednici, koja treba da završi svoj dio posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije