Privreda

Da li će aerodrom Tuzla ugroziti kargo biznis banjalučkog aerodroma?

Da li će aerodrom Tuzla ugroziti kargo biznis banjalučkog aerodroma?
Da li će aerodrom Tuzla ugroziti kargo biznis banjalučkog aerodroma?

SARAJEVO - Predsjedavajući Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH Miro DŽakula rekao je da je Komisija danas formirala stručni tim sa zadatkom da utvrdi da li aerodrom u Tuzli ispunjava uslove potrebne za izvoz robe životinjskog porijekla.

Podsjećajući da je Radna grupa koju je ranije formirala Komisija za integrisano upravljanje granicom BiH utvrdila da ovaj aerodrom ne ispunjava uslove, Džakula tvrdi da su se pojavile nove činjenice.

"Preduzete su određene aktivnosti u vezi sa hladnjačama koje se tiču ispunjavanja svih uslova koje Kancelarija za veterinarstvo BiH traži da bi dala saglasnost. Sve to ne umanjuje i ne utiče na rad drugih aerodroma u BiH, kao što su banjalučki i sarajevski aerodromi", pojasnio je on.

Komisija će se u roku od 15 dana ponovo sastati i utvrditi da li aerodrom Tuzla ispunjava uslove i na bazi svog mišljenja uputiti Savjetu ministara BiH inicijativu za prekategorizaciju.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH ranije su rekli da je ovo pitanje u nadležnosti Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH, odnosno Savjeta ministara BiH, koji konačno donosi odluku o utvrđivanju i prekategorizaciji graničnih prelaza, kako za putnički, tako i za robni promet.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske raspolaže informacijama da će Komisija za integrisano upravljanje granicom BiH predložiti Savjetu ministara BiH da se aerodrom Tuzla otvori za prevoz robe životinjskog porijekla, čime bi preuzeo taj posao od banjalučkog aerodroma.

"U tom slučaju aerodrom Banjaluka bi izgubio znatan prihod od ove djelatnosti, kao i trajno komparativnu prednost koja je uspostavljena na bazi entitetskih reciprociteta", izjavila je pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Vesna Vožni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije