Privreda

Danas preskočite kafu i započnite profitabilan online biznis

Danas preskočite kafu i započnite profitabilan online biznis
Danas preskočite kafu i započnite profitabilan online biznis

Za pokretanje online biznisa nisu potrebna velika novčana sredstva, sve što vam je neophodno jeste vrijeme!

Kako bi pokrenuli svoj online biznis potreban vam je domen i web hosting. U BiH, web hosting možete dobiti za čak 1.5 KM mjesečno na vrh.ba, a i domen se često nudi po cijeni od jednog dolara uz kupone koje možete pronaći na Godaddy.

Internet ne mora biti samo način da upotpunite vaše slobodno vrijeme, on je i odličan izvor zarade. Putem interneta možete prodavati šta god želite. Na primjer, putem vašeg ličnog sajta možete prodavati proizvode Amazona, a za svaki prodani predmet ćete zaraditi procenat (od 4 do 10%) ukupne cijene proizvoda.

Pomenuti način prodaje se zove Affiliate marketing i dostupan je svima, a uz pomoć programa Google Adsense takođe možete postići zaradu putem interneta.

Kako započeti online projekat?

Domen (godišnje u prosjeku $11) i hosting (1.5 KM/mj)

Što se predznanja tiče, potrebno je da budete upoznati sa osnovama HTML-a ili sa WordPress platformom, a ovdje možete pronaći više informacija o tome.

Svakako vam je potrebno i dobro poznavanje engleskog jezika, pogotovo ako se planirate baviti Affiliate marketingom i prodavati Amazonove proizvode.

Takođe bi vam bilo pogodno da se upoznate i sa SEO, tj. optimizacijom za web stranice, koji će putem čitavog niza strategija podići posjećenost vašeg sajta.

Na primjer, ako planirate prodati televizor „Black LCD TV 32 inch“, vaš sajt će se putem SEO-a pojaviti među prvim rezultatima na Googleu kada neko ukuca taj pojam.

Pored toga, vaš sajt možete reklamirati i putem brojnih društvenih mreža. Na Facebooku je moguće besplatno kreirati profil za svoj proizvod ili uslugu i na taj način privući potencijalne kupce. Jedina mana Facebooka jeste da u naprednijoj fazi oglašavanja zahtijeva puno vremena jer je potrebno brzo odgovarati na pitanja i stalno ga osvježavati novim sadržajem i informacijama.

U tri koraka do svog sajta

Pronađite proizvod koji želite plasirati kupcima. Taj proizvod treba da ima zadovoljavajući broj pretraga na Googleu, ali i da nema suviše veliku konkurenciju (500-5000 pretraga/mj.). Ovaj Google Keyword alat će vam pomoći da pronađete pojmove za koje se isplati raditi, a kako njega koristiti možete da pronađete na pretraživaču.
Kada odaberete proizvod, zakupite domen. Domen bi trebao da nosi isto ime kao i vaš proizvod. Ako je vaše ime zauzeto, umjesto .com, pokušajte .net ili .org, a ako je opet nedostupno možete dodati i broj (npr. Imedomena365.com). Ukoliko je veliki broj tih domena zauzet onda postoji velika konkurencija i naša preporuka je da pronađete proizvod koji je manje prisutan na tržištu.
Instalirate WordPress na vašem serveru, skinete neki besplatan templejt ili napravite vlastiti, sve zavisi koliko poznajete programske jezike. Što vam sajt bolje izgleda i prodaja će biti bolja. Naša preporuka je i da ostavite mjesto za blog, a tu možete pisati šta god želite o vašoj temi kada vam to vrijeme dozvoli. Što više kvalitetnog sadržaja dodate, to će vas Google više voljeti i s vremenom će vaš sajt biti prvi na Googleu. Ubacite proizvode s vašim affiliate linkom, preporuka je da koristite ovaj jednostavan plugin za WordPress koji vam omogućava da na jednostavan način ubacite željene proizvode sa Amazona na vaš sajt.

Ovo je posao koji možete raditi u vašem slobodnom vremenu, a možete ga pretvoriti i u nešto što ćete činiti „full time“. Sve zavisi od vas; vaše želje da naučite nešto novo i vaše upornosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije