Privreda

Definisati status srebreničkih rudara

 Definisati status srebreničkih rudara
Definisati status srebreničkih rudara

SREBRENICA - Rukovodstvo opštine Srebrenica i predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić razgovarali su danas sa poslovodstvom i predstavnicima sindikata Rudnika boksita "Srebrenica" o situaciji i problemima u ovom kolektivu, definisanju njegovog statusa i položaju radnika.

"Detaljno smo se upoznali o svim problemima, nedefinisanom statusu i vlasničkoj strukturi preduzeća, s ciljem rješavanja nagomilanih problema i obaveza prema radnicima, kao i dalje sudbine rudnika", izjavio je nakon sastanka načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

On je istakao da se želi doći do rješenja koja će omogućiti nesmetan nastavak eksploatacije rude boksita na zakonit način i da rudnik izmiruje obaveze prema zajednici i 40 svojih radnika.

"Dogovorili smo se da svi učesnici današnjeg razgovara prisustvuju najavljenom sastanku u resornom ministarstvu Republike Srpske za nekoliko dana kada očekujemo konkretne zaključke, definisanje statusa ovog preduzeća i smjernica za njegov dalji rad i izmirivanje obaveza", rekao je Duraković.

Direktor rudnika Pajo Petković kaže da je radnicima prošle sedmice isplaćena decembarska plata, što je potvrdio i predsjednik sindikalne organizacije preduzeća Rade Gruičić.

"Do kraja marta isplatićemo još jednu platu i u dogovoru sa resornim ministrastvom reprogramirati dugove, što će omogućiti ovjeravanje zdravstvenih knjižica radnika", naveo je Petković.

On očekuje da će, osim reprograma dugova, doći i do početka rješavanja vlasničke strukture u ovom rudniku u kome je vlasnik 72 odsto kapitala litvanska kompanija "Birač Evropa", čiji su vlasnici pobjegli iz BiH kada je izbila kriza i otkriven njihov nezakonit rad u Fabrici glinice "Birač" iz Zvornika, koja je, takođe, bila u njihovom vlasništvu.

Peulić je rekao da je sindikatu važno da se radnicima počnu redovno isplaćivati plate i doprinosi po tom osnovu.

"Na sastanku sa predstavnicima resornog ministarstva i stečajnim upravnikom Fabrike glinice i ovog rudnika Lazom Đurđevićem cilj je da se konačno utvrdi stanje i vlasnička struktura preduzeća i rudničkih kopova, da se definiše reprogram obaveza i plan eksploatacije, kao i obezbjeđenja investicija za pripreme pokretanja jamske eksploatacije boksita na srebreničkom području", ocijenio je Peulić.

On je rekao da je jedinstven stav i želja učesnika današnjeg susreta da sa sastanka u resornom ministarsvu treba pružiti podršku daljem radu preduzeća koje je veoma značajno za ovu nerazvijenu lokalnu zajednicu i njeno stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije