Privreda

Deset hiljada radnika izlazi na ulice?

Deset hiljada radnika izlazi na ulice?
Deset hiljada radnika izlazi na ulice?

TUZLA - Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH Tuzlanskog kantona ocijenio je danas da je Vlada TK-a jednostrano usvojila dokument okvirnog budžeta TK-a za period 2015.-2017. godine, kojim je predvidjela smanjenje plaća zaposlenicima koji primaju plate i naknade iz budžeta ovog kantona.

Iz Sindikata su zatražili da do 11. decembra bude održana hitna sjednica Vlade i Sindikata na kojoj će sindikalni predstavnici izraziti nezadovoljstvo zbog ovakvog, kako su naveli, jednostranog čina Vlade.

-Ni u jednom momentu Vlada TK-a nije nikoga iz Sindikata konsultovala. Donijela je jednostrane akte, samostalno, bez učešća Sindikata i mi želimo da upoznamo javnost da smo nezadovoljni takvim odnosom Vlade - kazao je na pres-konferenciji predsjednik Kantonalnog odbora SSS za TK Fahrudin Šahović.

U potpisu zahtjeva su, kako je naveo, svi sindikati koji primaju plate iz budžeta, odnosno svi budžetski korisnici.

- Mi smo svaki put u razgovorima insistirali i tražili da taj akt, nacrt budžeta za Kanton, mora imati dodatak, a tiče se prihodovne strane. Treba povećati prihodovnu stranu. Mi smo izgubili nekoliko milijardi maraka u proteklih osam godina - ustvrdio je Šahović.

Kako je upozorio, ako do četvrtka ne bude dogovora, sindikat ne isključuje masovne proteste, što znači da će 10.000 uposlenika s područja TK-a izaći na ulice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije