Privreda

Direktor Aluminija podnio ostavku

MOSTAR - Direktor mostarske kompanije "Aluminij" Željko Kordić podnio je danas ostavku, saznaje Srna iz izvora bliskih federalnoj Vladi, koja je vlasnik 44 odsto ovog preduzeća.

Kordić cijeli dan nije odgovarao na pozive novinara, a u "Aluminiju" nije bilo ni potvrde niti demanta ove informacije.

Kordić, koji je stupio na dužnost u februaru, donio je nakon što su Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna i još neki dobavljači "Aluminiju" blokirali račune zbog neizmirenih dugova i nakon što je uvidio da pomoć od vlasnika preduzeća ne dolazi u obećanom roku.

Nezavisni sindikat zaposlenih "Aluminija" dao je danas punu podršku Kordiću u radu i izboru ostalih članova Uprave.

Sindikalci su izrazili ogorčenje nastalom situacijom u preduzeću i odnosom federalne vlasti prema njima.

Oni traže hitnu sjednicu Nadzornog odbora na kojoj bi bila potvrđena uprava koju predloži Kordić, kao i da se poništi konkurs za izbor tri izvršna direktora, koji, kako tvrde, nije u skladu sa statutom preduzeća.

Predstavnici ovog sindikata traže obustavljanje isporuke metala do daljnjeg, kao i poništavanje sporazuma sa Vladom FBiH o vlasničkoj strukturi.

Sindikalci tvrde da je federalna Vlada uvijek imala diskriminišući odnos prema "Aluminiju" i da im je otežavala poslovanje i sve važne odluke, među kojima je ona o privatizaciji preduzeća za 300 miliona evra, koja je prije više godina zbog nepostojanje volje u Vladi propala.

"Aluminij" ima dugovanja veća od 220 miliona KM, a dugovi se svakodnevno gomilaju.

Vlasnička struktura ovog preduzeća utvrđena je tek prošle godine kada je potpisan sporazum prema kojem Vladi FBiH pripada 44 odsto dionica, malim akcionarima 44 odsto, a Vladi Hrvatske 12 odsto.

Kada je riječ o dionicama preduzeća, prijeratni radnici srpske nacionalnosti, ostali su bez njih i svoja prava potražuju sudskim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije